« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
drakonske kazne

Zelenu akciju država želi doslovno uništiti

POGLEDAJTE VIDEO - Ministarstvo zaštite okoliša želi ugasiti Zelenu akciju zbog odlaganja opasnog otpada

Performans u kojem udruga upozorava na problem odlaganja otpada. Šarene kantice izgledaju posebno opasno.
Performans u kojem udruga upozorava na problem odlaganja otpada. Šarene kantice izgledaju posebno opasno.
Više o

Zelena akcija

,

opasni otpad

,

Tomislav Tomašević

,

zbrinjavanje otpada

,

Ministarstvo zaštite okoliša prostornog uređenja i graditeljstva

,

Jagoda Munić

,

toni vidan

,

gašenje zelene akcije

Danas je u prostorima Zelene akcije u Frankopanskoj 1 održana izvanredna konferencija za novinare na kojoj su se čelnici te udruge očitovali o tužbi Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva.

12. veljače ove godine Zelena je akcija održala performans u sklopu kojega je ispred zgrade Ministarstva na sedam sati bilo postavljeno 50-tak praznih limenki boja i lakova. Cilj je bio ukazati na važnost zbrinjavanja opasnog otpada. „Ministarstvo je upozoravalo građane kako se limenke potrošenih boja i lakova mogu odložiti u reciklažna dvorišta, što nije bila i stvar u praksi. Do naše akcije takva je vrsta otpada bila u ingerenciji samo specijaliziranih tvrtki koji su ga uz novčanu naknadu odvozili i zbrinjavali", rekla je Jagoda Munić, potpredsjednica Zelene Akcije. 

Apsurdno, Ministarstvo je odlučilo tužiti udrugu za neodgovorno odlaganje opasnog otpada, tražeći novčanu kaznu od 300 do 700 tisuća kuna. Za predsjednika Zelene akcije Tomislava Tomaševića Ministarstvo će tražiti kaznu od 50 do 100 tisuća kuna. On je tužbu usporedio sa situacijom u kojoj se glumac koji glumi ubojstvo u predstavi na kraju zbog toga nađe na sudu: „Želja je bila Zelene Akcije upozoriti kako se teško ili gotovo nikako ne zbrinjavaju limenke boja i lakova, a za nagradu smo se našli na sudu i prijeti nam velika novčana kazna."

Tomašević je također istaknuo kako je Ina prije nekoliko godina osuđena na novčanu kaznu od 100 tisuća kuna, kao i odgovorna osoba koja je kažnjena sa 10 tisuća kuna zbog trovanja građana Siska, nakon čega je sudac koji je donio presudu skoro dobio otkaz.

Član Zelene akcije Toni Vidan poručuje da se udruga, koja za nekoliko godina slavi 20 godina djelovanja, neće dati uplašiti. Nikada do sada nisu naišli na ovakav pokušaj gašenja. Da je sporni performans izveden u nekoj školi ne bi nikoga ugrozio, a čak bi i Ministarstvo financiralo taj projekt, ustvrdio je Vidan. Tvrdi da je apsurdno da se postavljanje kantica s bojama i lakovima karakterizira kao odlaganje opasnog otpada, iako je bilo izloženo samo nekoliko sati, pa tu nema govora o trajnom odlaganju. Vidan zaključuje kako je očigledno da je cijeli postupak protiv Zelene akcije politički motiviran sa željom da se opstruira njihov rad.

23.09.2009. 12:48:56
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh