« Hrvatska
objavljeno prije 12 godina i 11 mjeseci
EU

Zeleno svjetlo Hrvatskoj u Bruxellesu

Čelnici zemalja EU poduprli završetak pregovora do kraja lipnja

Semafor je pozelenio, napokon
Više o

Europska unija

,

pristupni pregovori

,

Pravosuđe i temeljna prava

Među zaključcima prihvaćenim na summitu čelnika 27 zemalja Europske unije u Bruxellesu stoji i sljedeći tekst koji ugodno zvuči eurofilima među domaćim političarima: "U svjetlu postignutog napretka i pozitivne ocjene Komisije, Europsko vijeće poziva Vijeće EU-a da donese sve potrebne odluke za zaključenje pristupnih pregovora do kraja lipnja 2011. na temelju nacrta zajedničkih pregovaračkih stajališta koje je Komisija nedavno predstavila s ciljem potpisivanja ugovora o pristupanju do kraja godine".

No, nije zanemarena ni činjenica da nam u zadnje vrijeme gledaju kroz prste, pa je dodano da se treba nastaviti s reformama, naročitu u poglavlju o pravosuđu i temeljnim ljudskim pravima, naglašavajući da će se do pristupanja raditi monitoring u tim područjima.

Datum ulaska još uvijek se ne spominje u dokumentima izravno, nego se preko pozivanja na nacrte zajedničkih pregovaračkih pozicija u kojima Komisija ima radnu pretpostavku da će Hrvatska postati članica EU 1. srpnja 2013. godine.

Još uvijek su otvorena četiri poglavlja pregovora, Tržišno natjecanje, Pravosuđe i temeljna prava, Financijske i proračunske odredbe te Ostala pitanja, a zatvaranje bi se trebalo dogoditi na međuvladinoj konferenciji o pristupanju, najvjerojatnije u sljedeći četvrtak.

Ono što zanima hrvatsku javnost su gole činjenice o zatvorenim poglavljima, tj. kakve smo obaveze potpisali i kolika smo prava pritom ostvarili, no kako Jadranka Kosor te podatke krije bolje i od činjenice da je znala sve što i Sanader u svim aferama zbog kojih je Remetinec pun ljudi s kojima je dogovarala stvari za bivšeg premijera, to ćemo doznati eventualno nakon izbora, a najvjerojatnije tek kad nas lupi po glavi nakon primanja u EU.

24.06.2011. 15:36:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh