« Ekosfera
objavljeno prije 8 godina i 10 mjeseci
NARAVNO

Zelenilo u gradu poboljšava zdravlje

Život u dijelovima grada s dovoljnim brojem zelenih površina djeluje blagotvorno na zdravlje pojedinaca i cijelog društva

Više parkova, manje stresa
Više parkova, manje stresa (Arhiva)
Više o

stres

,

zelene površine

,

urbanizam

,

grad

,

zelenilo

Zelenilo u gradu uvelike pomaže u očuvanju i poboljšanju zdravlja građana, pokazalo je istraživanje Sveučilišta u Exeteru objavljeno u časopisu Psychological Science. 

Istraživanje je trajalo od 1991. do 2008. godine, a provedeno je na pet tisuća domaćinstava i deset tisuća odraslih osoba koji su izvještavali o svom psihološkom zdravlju u tom periodu kako bi se uspješno ocijenio utjecaj zelenila u gradu na zdravlje stanovnika. 

Pokazalo se da ljudi prijavljuju bitno manje mentalnih problema i općenito su puno zadovoljniji svojim životom kada žive u dijelovima grada gdje ima dovoljno zelenila. 

Osim utjecaja na pojedince, ovakav način života pokazuje se blagotvornim i za zajednicu koja je generalno zdravija i s manje problema i kriminala. 

Znanstvenici vjeruju da će istraživanje pomoći psiholozima, urbanistima i javnom zdravstvu da na optimalan način planiraju nova gradska naselja.

23.04.2013. 18:52:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh