« Ekosfera
objavljeno prije 11 godina i 1 mjesec
VRIJEDI POKUŠATI

Zelene navike koje su korisnije i od recikliranja

Saznajte koje biste sve navike mogli usvojiti da bi vaš doprinos u zaštiti okoliša bio još veći

Koje navike su korisnije i od samog recikliranja?
Koje navike su korisnije i od samog recikliranja? (Idea go/FreeDigitalPhotos)
Više o

CO2

,

recikliranje

,

ušteda

,

zelene navike

Moguće je da ste vi među rijetkima koji zaista brinu o okolišu i trude se da ga svojim postupcima što manje zagađuju. Pa ipak, uvijek možemo bolje, a u nastavku saznajte kako.

Flaširana voda

Zašto biste je trebali izbjegavati. Prvo, njena distribucija podrazumijeva prijevozna sredstva koja troše fosilna goriva i u većini slučajeva, naročito u razvijenim zemljama, nije ništa kvalitetnija ili zdravija od one koju pijete iz slavine. Izuzetak čine izvanredne situacije kada se voda zamuti zbog poplava ili dođe do tehničkog kvara, ali u globalu te pojave nisu toliko česte. S druge strane, kad biste tijekom godine jednom mjesečno kupili jednu bocu vode imajte na umu da ste sudjelovali u ispuštanju oko 2,6 tona CO2 u atmosferu (računajući od punjenja boce preko distribucije do kupovine). Zato smanjite kupovinu flaširane vode koliko god je to moguće.

Letovi

Mnogi od nas nerijetko putuju zrakoplovima. Hrvatska nije toliko velika zemlja da je vožnja zrakoplovom prijeko potrebna (osim kad se radi o hitnim slučajevima i izvanrednim situacijama kojih se, vjerujemo, svakako možete sjetiti). Ako ste čovjek koji želi smanjiti svoj osobni doprinos ispuštanju štetnih plinova i zagađenju okoliša, dovoljno je da barem jednom preskočite putovanje zrakoplovom koji izravno zagađuje zrak.

Vegetarijanstvo (veganstvo)

Većina ljudi se svega može odreći, ali mesa jako teško. Međutim, smanjenjem konzumacije mesa jako doprinosite očuvanju okoliša, a pored toga smanjit ćete i općenito iznos računa za namirnice. Uzgoj životinja za meso podrazumijeva ispuštanje ogromnih količina štetnih plinova i potrošnju sredstava što nije slučaj s uzgojem voća i povrća. Prelaskom na vegetarijansku prehranu  svake godine možete biti zaslužni za jednu tonu štetnih plinova manje, a ako počnete vegansku prehranu, za dvije tone manje.

Pranje odjeće

Ako je ikako moguće, odjeću perite hladnom vodom i sušite je na zraku. danas postoji niz sredstava za pranje koja djeluju i u vodi nižih temperatura. Odjeću možete sušiti i tijekom zime u kući bez uporabe tehničkih sredstava. Ovakvim ponašanjem uštedjet ćete i novca i doprinijeti okolišu i to u istoj mjeri kao da ste godinu dana reciklirali upravo prosječnu godišnju količinu papira, plastike i metala koja vam prođe kroz ruke.

Znate li za još koju zelenu naviku koja bi bila korisnija i od samog recikliranja?

15.04.2013. 16:40:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh