« Ekosfera
objavljeno prije 14 godina i 2 mjeseca
KRIVOLOV NE PRESTAJE

Zelena Istra ponovno protiv vađenja prstaca

Zelena Istra još od 2001. godine raznim akcijama osvješćivanja javnosti nastoji smanjiti protuzakonito skupljanje prstaca i njihovu ponudu u ugostiteljskim objektima

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (glasistre.hr)
Više o

Zelena Istra

,

prstaci

Članovi Ekološke udruge Zelene Istre rekli su danas na konferenciji za novinare predstavljajući akciju senzibiliziranja javnosti kad je riječ o vađenju prstaca da se - unatoč strogim zabranama i propisima - te školjke u Istri i dalje vade iz mora i prodaju, posebice u turističkoj sezoni, čime se čini golema ekološka šteta.

Po riječima Dušice Radojčić, predsjednice Zelene Istre, koja je Dan planeta Zemlje posvetila zaštiti biološke raznolikosti Jadrana, tom akcijom zajedno s predstavnicima policije, carine, županijske Turističke zajednice i grada Pule, ta udruga još jedanput želi istaknuti da je protiv vađenja prstaca.

Kako se danas čulo, po izvješću Uprave za inspekcijske poslove zaštite prirode, 2009. godine u Istri je podneseno 11 optužnih prijedloga zbog nezakonitog skupljanja prstaca, a dosad su donesene presude s kaznama od 69 tisuća kuna te odštete od gotovo 387.000 kuna.

U akciju protiv izlova prstaca vrlo se uspješno uključila i istarska policija. Po riječima službenika istarske Policijske uprave Emira Jakupovića, policija je do 19. travnja ove godine već otkrila pet slučajeva protuzakonitog skupljanja prstaca te oduzela 120 kilograma tih školjaka.

Direktor istarske Turističke zajednice Tomislav Popović rekao je kako, osim zabranjenih prstaca, u Jadranu ima mnogo ukusnih školjaka te je pozvao ugostitelje da u svojim restoranima istaknu naljepnicu "Ne služimo prstace". (hina/metro-portal)

21.04.2010. 18:34:20
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh