« Ekosfera
objavljeno prije 14 godina i 2 mjeseca
SVE SE MIJENJA

Ožujak 2010. bio je najtopliji ožujak ikad zabilježen

Prosječna temperatura kopna i oceana ovog je ožujka bila najviša – 13.5 stupnja Celzijevih, što je za 0.77 stupnjeva više od prosječne temperature u 20. stoljeću

(Shutterstock)
Više o

globalno zagrijavanje

,

klima

,

globalno zatopljenje

,

Antarktika

,

Arktik

,

led

,

temperatura ožujak

Američka oceanska i atmosferska služba (NOAA) objavila je podatke prema kojima je prošli ožujak bio najtopliji ožujak ikada zabilježen. Podaci se odnose i na temperaturu kopna i na temperaturu mora. Pojedinačne brojke govore da je su ovog ožujka od svih oceani bili najtopliji, a kad je riječ o temperaturi kopna, ožujak 2010. godine bio je četvrti najtopliji ožujak ikad.

Osim toga, piše Science Daily, ovogodišnje razdoblje od siječnja do ožujka bilo je četvrto takvo najtoplije razdoblje.

Brojke NOAA-a govore da je prosječna globalna temperatura kopna i oceana u ožujku 2010. bila najviša - iznosila je 13.5 stupnja Celzijevih. To je za 0.77 stupnjeva više od prosječne temperature u 20. stoljeću. Temperatura površine svjetskih oceana u ožujku također je srušila rekord - bila je za 0.56°C viša od prosjeka 20. stoljeća.

Neuobičajeno visoke temperature mjerene su diljem svijeta, a posebno u sjevernoj Africi, južnoj Aziji i Kanadi. Suprotno tome, neka su područja bila hladnija no inače - Mongolija, istočna Rusija, sjeverna i zapadna Europa, Meksiko, sjeverna Australija, zapadna Aljaska i jugoistok SAD-a - dakle, pravila nema.

NOAA je predstavio i podatke o morskom ledu na Zemljinim polovima. Tako je led na Arktiku tijekom ožujka pokrivao oko 15.1 milijuna kilometara kvadratnih, što je 4.1 posto ispod prosječnog prostiranja od 1979. do 2000. godine, kao i peta najmanja pokrivenost ledom u ožujku od 1979.

Još manje leda bilo je u ožujku na Antarktici - 6.9 posto manje od prosjeka u zadnjih 30-ak godina.

21.04.2010. 18:05:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh