« Zagreb
objavljeno prije 12 godina i 9 mjeseci
APEL

Zelena akcija želi bolje poštivanje žutih traka za javni prijevoz

"Prosječna brzina vožnje tramvaja iznosi svega 12 km/h, tj. gotovo jednako kao krajem pretprošlog stoljeća kada su tramvaje gradskim ulicama vukli konji" poručuju iz zelene akcije

Fotografija vijesti
Više o

Zagreb

,

ZET

,

ekologija

,

Zelena akcija

,

javni prijevoz

Aktivisti Zelene akcije danas su održali akciju "Žuta traka je samo za javni prijevoz" kojom su od uprave Grada Zagreba ponovno tražili fizičko odvajanje žute trake koja je rezervirana za javni prijevoz, prenosi Hina.

Zelena akcija ističe da "već godinama bezuspješno upozoravaju nadležne institucije na kršenje propisa od strane vozača automobila koji ne poštuju žutu traku" naglašavajući da je svrha žute trake sprječavanje vozača automobila da prometuju po trasi kretanja javnog prijevoza, kako bi se tramvaji i autobusi mogli nesmetano i brzo kretati gradom.

Na žalost, dio vozača ne poštuje žutu traku i time znatno usporava javni prijevoz. Posljedica toga je da građani više koriste automobile, a ne spori javni prijevoz, čime se stvaraju još veće prometne gužve koje usporavaju i automobile i javni prijevoz, upozoravaju iz Zelene akcije koja je današnju akciju održala "uz pomoć" popularnog filmskog glumca Chucka Norrisa čiji je lik iskorišten kako bi se vozače upozorilo da poštuju žutu traku.

Zelena akcija upozorava kako je "sramotna činjenica da u godini u kojoj ZET obilježava 120 godina postojanja, prosječna brzina vožnje tramvaja iznosi svega 12 km/h, tj. gotovo jednako kao krajem pretprošlog stoljeća kada su tramvaje gradskim ulicama vukli konji".

Rješenje ovog problema je primarno u poboljšanju kvalitete javnog prijevoza koji mora biti brži, točniji i redovitiji, a mnoge europske metropole, poput Beča i Budimpešte, dokazale su da je fizičko odvajanje žute trake prvi korak u tom smjeru, ističu u Zelenoj akciji.

22.09.2011. 17:17:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh