« Zagreb
objavljeno prije 12 godina i 8 mjeseci
PRAZNA BLAGAJNA

Holding ostvario pola milijarde kuna gubitka

U izvješču holdinga za 2010. godinu stoji da su prihodi pali za 709 milijuna kuna u odnosu na godinu prije, te su iznosili 3,8 milijardi kuna, a rashodi su bili 4,3 milijarde kuna

Fotografija vijesti
Više o

Zagreb

,

ZET

,

Zagrebački holding

,

gradski proračun

,

gubitak

Odbor za kontrolu zagrebačke Gradske skupštine danas je većinom glasova prihvatio poslovno izvješće Uprave Zagrebačkog holdinga za prošlu godinu u kojoj je to trgovačko društvo ostvarilo 500 milijuna kuna gubitka.

Podnoseći izvješće, Renata Dogan iz Holdinga izvijestila je da su u 2010. prihodi pali za 709 milijuna kuna u odnosu na godinu prije te su iznosili 3,8 milijardi kuna, a rashodi su bili 4,3 milijarde kuna (u odnosu na 2009. smanjeni su za 197 milijuna kuna).

Napomenula je da su financijski rashodi povećani zbog ulaganja u kupnju nekretnina te nabavku vozila javnog prijevoza koji, kako je navela, ne donose povrate.

Također, Dogan je kazala kako su, zbog rebalansa proračuna u studenom prošle godine, smanjeni i prihodi podružnica te je tako npr. ZET u 2010. ostvario gubitak od 274 milijuna kuna. Uz to, pali su i prihodi od građana te je zbog, pada gospodarskih aktivnosti pala, i usluga dobara u gospodarstvu.

Dogan je upozorila na nefleksibilnost troškova radne snage koji su utvrđeni kolektivnim ugovorom te na visoke troškove amortizacije.

"Troškovi osoblja su u strukturi ukupnih rashoda su najznačajniji i iznose 42 posto rashoda", kazala je Dogan dodavši da je ukupan broj zaposlenih smanjen za 91 radnika u odnosu na 2009. Uz to, u odnosu na 2009. drastično su srezane i investicije.

Članica Uprave Zagrebačkog holdinga Alenka Košiša Čičin-Šain je kao uzroke slabijeg poslovanja te tvrtke uz ostalo istaknula nepovoljna kretanja na tržištu nekretnina, smanjene prihode od sportskih objekata te značajan pad prihoda Zagrebačkog velesajma. Smatra kako je ZET najveći problem Holdinga te je predložila da se on izdvoji i vrati vlasniku, s čime se nije složio predsjednik skupštinskog Odbora za kontrolu Josip Kregar ocjenivši kako to nije rješenje.

Odbor je prihvatio polugodišnji izvještaj o izvršenju Proračuna Grada Zagreba za 2011., a načelnica Gradskog ureda za financije Marija Čikeš izvijestila je kako je u prvih šest mjeseci realizirano 44,31 posto planiranih prihoda, što iznosi 3,035 milijardi kuna.

Istaknula je i da je u prvom polugodištu ostvaren pozitivan financijski rezultat od 151,457 milijuna kuna. SDP-ovac Igor Rađenović upozorio je da se i dalje nastavlja trend pada proračunskih prihoda, ocjenivši potrošenim model vladanja Gradom Zagrebom. Smatra da se u Zagrebu gradi stihijski i bez pripreme što dovodi do skupljih i nekvalitetno izvršenih radova.

Članovi Odbora nisu podržali Izviješće o stanju gradske imovine zatraživši jače i efikasnije mjere u sređivanju stanja gradske imovine.

Odbor do rebalansa proračuna nije prihvatio kupnju nekretnina za izgradnju dijela ulice Antuna Šoljana od produžene ulice Medpotoki do ulice Jankomir te izgradnju produžene Branimirove ulice u Sesvetama. Također, nije prihvaćen niti prijedlog o prodaji zemljišta Erste Group Immorent Leasingu.


 

26.09.2011. 15:32:17
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh