« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci
Sve pod kontrolom?

Zdravstveni proračun 2010. manji za 200 milijuna kuna

To neće utjecati na razinu zdravstvene zaštite i nastavak reforme, rekao je ministar zdravstva

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Bruno Konjević/CROPIX)
Više o

Zdravko Milinović

,

zdravstveni proračun

,

manjak sredstava

"Ako bude potrebno od nekih ćemo projekata odustati a neke usporiti, ali reforma neće biti ugrožena", izjavio je Milinović i dodao kako u ovoj financijskoj situaciji bolje ulagati u opremu jer ona daje brže učinke.

Milinović je zajedno s ostalim ministrima zdravstva iz regije ili njihovim predstavnicima sudjelovao u panel raspravi o iskustvima o zdravstvenim reformama tih zemalja.

Ministri iz Slovenije, Austrije, Mađarske, BiH, Srbije, Makedonije, Albanije i Crne Gore zaključili su da imaju slične ili iste probleme.

Financijska racionalizacija, bolja kontrola naplate doprinosa, okretanje ka preventivnim programima i strah od pandemije gripe H1N1, koja bi mogla povećati troškove, zajedničko je svim zemljama u regiji u borbi protiv krize u zdravstva.

Ministri su se složili da je kriza velika prijetnja nacionalnim zdravstvima ali i prilika da se zdravstveni resursi bolje iskoriste.

Slovenski ministar zdravstva Borut Miklavčič rekao je kako će starenje stanovništva, razvoj bioloških lijekova i djelatnosti u medicini svugdje zahtijevati stalne reforme kako bi se održala kvaliteta i zadovoljile potrebe stanovništva.

Slovenski ministar je iskoristio skup i da se zahvali svim djelatnicima šibenske bolnice koji su mu ovoga ljeta pružili pomoć kod moždanog udara.

"Iz bolnice sam izašao prije tri mjeseca i već radim. Ja sam najbolji maneken šibenske bolnice", zaključio je Miklavčič. (Hina/Metro-portal)

28.10.2009. 16:39:07
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh