« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
PODRAVKIN KUHAR

Zdravko Šestak traži puštanje iz pritvora

Šestaku su tijekom kaznenog progona povrijeđena prava od presumcije nevinosti do prava na pravično suđenje i pripremanje obrane, tvrdi odvjetnik

Zdravko Šestak
Zdravko Šestak (Ivica Barač/EPEHA/Cropix)
Više o

USKOK

,

Ustavni sud

,

Zdravko Šestak

,

afera Podravka

,

Mate Matić

Branitelji opozvanog predsjednika Uprave Podravke Zdravka Šeskata, jednog od šestorice osumnjičenih za malverzacije teške 250 milijuna kuna, podnijeli su ustavnu tužbu kojom traže ukidanje pritvora zbog niza povreda prava zajamčenih Ustavom.

Šestakov odvjetnik Mate Matić tvrdi da je njegovom klijentu tijekom kaznenog progona povrijeđena prava od presumcije nevinosti do prava na pravično suđenje i pripremanje obrane.

"Neke povrede proizašle su i iz novog Zakona o kaznenom postupku koji se u tzv. uskočkim predmetima provodi od srpnja ove godine, a na čije su loše odredbe mnogi odvjetnici već više puta ukazivali", kazao je Matić.

Kao primjer naveo je da predstavnici USKOK-a nesmetano provode sve potrebne istražne radnje, dok obrani nije dozvoljen niti kvalitetan kontakt s okrivljenikom koji se, pak, za postupak uopće ne može pripremati.

"Sve razgovore moramo obavljati u neadekvatnim uvjetima pritvora u Remetincu, gdje je Šestak osuđen na dijeljenje ćelije s velikom brojem ostalih pritvorenika pa, primjerice, više od 6.000 stranica istražnog spisa mora držati pod krevetom", kazao je Matić.

U ustavnoj tužbi se, među ostalim, navodi i da u rješenju suca istrage nema niti spomena o postojanju osnovane sumnje, kao ni obrazloženje zbog čega se Šestaka povezuje s kaznenim djelima za koje ga tereti USKOK.

Kršenjem ustavom propisanih prava i sloboda branitelji osumnjičenih smatraju i što se, umjesto pritvora, prema optuženicima nisu primijenile zakonom propisane blaže mjere kojima se, uvjereni su, mogla ostvariti ista svrha.

Branitelji podsjećaju da je zbog sličnih razloga u slučaju "veliki maestro" ukinut pritvor nekolicini optuženika pa očekuju da će Ustavni sud na isti način odlučiti i u ovom slučaju. (hina/metro-portal)

16.12.2009. 19:32:08
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh