« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 6 mjeseci
cijena dodatka

Plin od 1. siječnja poskupljuje za 13 posto

Predsjednica Vlade potvrdila je poskupljenje plina, a tvrdi da bi cijena bila i viša da se Vlada nije odlučila na pregovore

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Siniša Sunara/Cropix)
Više o

Jadranka Kosor

,

plin

,

plinski biznis

,

plinsko poslovanje

,

Goran Bakula

Premijerka Jadranka Kosor potvrdila je večeras da je dodatkom ugovoru o plinskom poslovanju Ini i njezinoj tvrtki Prirodnom plinu omogućeno poskupljenje plina, no i naglasila kako bi, da vlada nije pregovarala o dodatku ugovoru, cijena plina bila i znatno viša.

"Da se nismo odlučili na dodatne pregovore, sigurno bi cijena plina bila i znatno viša", kazala je Kosor nakon večerašnje dodjele internetskih priznanja u hotelu Regent Esplanade.

Premijerka tumači da će građani poskupljenjem plina plaćati i činjenicu da građani još ne plaćaju pravu cijenu plina.

U Zagrebu bi se od 1. siječnja 2010. godine prostorni metar plina obračunavati po 2,76 kune umjesto sadašnjih 2,43, što je 13,6 posto više.

Navodno o pregovaračkim sposobnostima ministra Đure Popijača ovisi hoće li računi potrošačima biti veći cijele 33 lipe jer ga je Vlada obvezala da s distributerima plina dogovori da se oni odreknu dijela svoje marže kako bi poskupljenje kućanstvima ipak bilo manje.

No, teško je vjerojatno da bi se veliki distributeri mogli odlučiti na tako velik i solidaran korak.

Prema pisanju Večernjeg lista, gospodarski savjetnik NHS-a Goran Bakula kaže da bi ovim poskupljenjem kućanstvima od 1. siječnja računi za plin bili viši sedminu od dosadašnjih.

Dodatak ugovoru o plinskom poslovanju premijerka Kosor ipak smatra dobrom viješću, a ponovila je da bi preuzimanje plinskog poslovanja u ovom trenutku stvorilo dvije milijarde kuna gubitka u 2010.

"No od toga nismo posve odustali, jer smatramo da će ta odluka u konačnici biti dobra i da jest dobra za Hrvatsku", rekla je Kosor.

"Pregovarali smo vrlo teško, dugo i naporno i mislim da smo se uspjeli dogovoriti o onom što je u ovom trenutku jedino moguće", kazala je Kosor, istaknuvši da je vlada ugovorila obvezu interventnog uvoza plina bude li otežana opskrba te da će Ina do kraja godine u državnu blagajnu vratiti više od milijardu kuna. To će, naglašava, pomoći stabilizaciji HAC-a i HC-a.

16.12.2009. 19:55:42
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh