« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 2 godine i 4 mjeseca
ZAPAMTITE!

Zdrave namirnice u svakodnevoj prehrani

Svaki početak nove godine je pravo vrijeme da promijenite navike i donesete nove odluke kada je u pitanju zdravlje, a prehrana je neizostavni dio tih odluka

Grahorice su jedne od njih...
Grahorice su jedne od njih... (Arhiva)
Više o

zdrave namirnice

,

svakodnevne namirnice

Namirnice bogate hranljivim tvarima koje pomažu vašem tijelu kako bi pravilno funkcioniralo i održavaju vas u ostvarivanju svojih ciljeva tijekom dana, svakako bi trebale biti dio vaše prehrane.

Ovo su osnovne namirnice koje bi trebale biti sastavni dio vaše prehrane prema mišljenju nutricionista:

Grah - grah se smatra jednom od najzdravijih namirnica. Bogat je vlaknima i pomaže u snižavanju kolesterola, održava nivo šećera u krvi i potiče zdravlje probavnog sustava. Stanovnici dijelova svijeta u kojima se najduže živi, tijekom dana pojedu šalicu graha.

Grašak - želite li unijesti više biljnih proteina, grašak je prava namirnica. Sadrži malo masti i malo vlakana.

Jaja - jaja su bogata proteinima i možete ih jesti u bilo koje doba dana. Bilo da se jedu za doručak, ručak ili večeru, mogu se pripremiti na stotinu načina.Tijekom godina bilo je mnogo rasprava o zdravstvenim prednostima jaja, ali stručnjaci su na kraju zaključili kako su jaja veoma korisna jer osiguravaju mikronutrijente, korisne antioksidanse i pomažu u smanjenju hipertenzije, kaže nutricionista Kim Rose.

Kelj - na spisku zdravih namirnica je neizostavno lisnato zeleno povrće - kelj. Bogat je vitaminima A, B6 i C, kalcijem, kalijem, manganom i bakrom. Osim toga jedna šalica kelja ima samo 38 kalorija.

Kvinoja - ova žitarica je puna vitamina, nutrijenata i proteina i predstavlja jednu od najzdravijih namirnica. Prema pisanju časopisa "Journal of Cereal Science", konzumiranje kvinoje može pomoći vašem srcu, crijevima, kao i metaboličkom zdravlju.

Sjemenke lana - sjemenke lana smatraju se superhranom jer su pune omega-3 masnih kiselina. One djeluju na snižavanje kolesterola i odlične su za dobro funkcioniranje mozga i srca.

06.01.2022. 18:00:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh