« Biznis
objavljeno prije 14 godina i 1 mjesec
STANKA

Zbog krize u eurozoni zemlje Perzijskog zaljeva odgađaju monetarnu uniju

Uspostavu regionalne valute prošle godine su pokrenuli Saudijska Arabija, Kuvajt, Bahrein i Katar, ali sada je sve na čekanju

euro kriza
euro kriza (Shutterstock)
Više o

euro

,

različiti očevi

,

Branko Ba

,

Domagoj Ivan Milošević

,

Ana Maria Rossi

,

biografije

Kriza u eurozoni potaknula je zemlje Perzijskog zaljeva da pričekaju i razmisle o planiranoj uspostavi monetarne unije, kazao je jedan visoki zaljevski dužnosnik.

Kuvajtski ministar vanjskih poslova šeik Mohamad al-Sabah kazao je kako bi bilo neodgovorno od Vijeća za suradnju u Perzijskom zaljevu (Gulf Cooperation Council - GCC) da nastavi s realizacijom toga plana prije nego što dobro razmotri sve implikacije problema koji su zahvatili Europu.

"Kriza u eurozoni nova je okolnost", kazao je on na završetku sastanka ministara vanjskih poslova GCC-a u saudijskom gradu Džedi. "Iz nje proizlaze mnoge lekcije zbog kojih bismo trebali napraviti stanku", dodao je.

Ministri su se na sastanku dogovorili da prikoče inicijativu uspostave regionalne valute koju su prošle godine pokrenule četiri članice GCC-a - Saudijska Arabija, Kuvajt, Bahrein i Katar.

Toj se inicijativi nisu pridružili Oman i Ujedinjeni Arapski Emirati, zbog političkih nesuglasica, uključujući nezadovoljstvo UEA-e planom da sjedište buduće središnje banke monetarne unije bude u Rijadu.

"Stanka ne znači odgodu", naglasio je ipak Sabah, dodavši kako je cilj isključivo "dobro promisliti".

Osim monetarnih politika, GCC mora razmotriti i pitanja vezana uz fiskalne situacije zemalja članica, kazao je on. "Moramo razmisliti o fiskalnoj politici. Monetarna unija zahtijeva usklađivanje naših proračunskih politika". (hina/metro-portal)

24.05.2010. 11:30:15
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh