« Hrvatska
objavljeno prije 12 godina i 11 mjeseci
OPREZ

Zbog jake bure spašavali jahtaše i daskaše

Kod Bačvica u Splitu jaka bura ometala je petero djece na pedalini da se vrate natrag na plažu - spasila ih je jedrilica Lady You

Surfanje po buri izuzetno je opasno
Više o

bura

,

Ministarstvo mora prometa i infrastrukture

,

nesreće na moru

,

daskanje

Jaka bura koja je jučer  puhala na Jadranu zadala je probleme kako nautičarima tako i kupačima, pa je Nacionalna središnjica za traganje i spašavanje na moru iz Rijeke koordinirala nekoliko akcija, priopćeno je kasno večeras iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture prenosi Hina.

Jahta „Alexandar I" poslala je signal pogibelji iz uvale Konopljika na otoku Molatu jutros oko 8 sati jer je ostala bez goriva, a posada je bila u strahu da se jahta ne nasuče zbog orkanske bure. Preko tvrtke EmergenSea organizirana im je dostava goriva te je ono prebačeno na jahtu uz velike napore zbog jakog vjetra.

Policijsko plovilo „Škabrnja" priskočilo je ujutro u pomoć 12-metarskoj jahti kod rta Gnalić na otoku Pašmanu jer je ostala bez struje. Bez obzira na jaku buru oko 10 sati posada „Škabrnje" uspjela je pomoći nautičarima te im osigurati siguran nastavak plovidbe.

Daskaš koji se bori s orkanskom burom uočen je pak u Novigradskom moru. Ispostava Starigrad-Paklenica angažirala je privatno plovilo iz Novigrada koje je pronašao daskaša te ga prebacio u Novigrad.

Hrvatska jedrilica s dva člana posade imala je oko podne problema s motorom oko jednu nautičku milju od Čiova. Posada je bila u strahu da će ih bura baciti na Šoltu ukoliko im stane motor, pa im je u pomoć priskočio brod „Pojišan" Lučke kapetanije Split. Posada jedrilice u međuvremenu je osposobila motor te sigurno nastavila plovidbu.

Češki nautičar koji se nalazio u uvali Voščica na Braču imao je iza 16 sati prodor mora u plovilo. Angažirana je tvrtka EmergenSea i sanirala oštećenje, te je plovilo oteglila u Milnu, gdje je izvučeno na suho radi popravka.

Centar 112 Split primio je dojavu o petero djece u moru na pedalini ispred Bačvica u Splitu, a koji se zbog jake bure nisu mogli vratiti. Isplovio je brod „Pojišan", no u međuvremenu je hrvatska jedrilica „Lady You" pokupila djecu iz mora, dok je „Pojišan" osiguravao mjesto te su sigurno prepraćeni do obale, izvijestila je glasnogovornica Ministarstva, Marina Halužan.

26.06.2011. 09:13:38
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh