« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 6 mjeseci
trebamo li strahovati?

Zbog Ininog duga državi poskupljuje plin?

Pitanje je hoće li prvi na udaru biti povlaštenui potrošači ili će dizanje cijena obuhvatiti sve jednako

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

plin

,

INA

,

poskupljenje plina

,

MOL

,

Đuro Popijač

Nakon sinoćnje izvanredne sjednice Vlade stiglo je priopćenje da se danas potpisuje Prvi dodatak Glavnog ugovora o pliskom poslovanju između Hrvatske i MOL-a .

Prema neslužbenim saznanjima Jutarnjeg lista, taj dodatak uključuje produljenje odluke o državnom preuzimanju Ininog poslovanja na rok od godinu dana. MOL bi se pri tome odrekao prava na prodaju svojeg dioničkog paketa Ine bez suglasnosti Vlade RH bez poštivanja njenog prava prvokupa, što je inače Mađarima omogućeno preko Dioničkog ugovora.

Ova odgoda podrazumijeva da Ina mora opskrbljivati Hrvatsku plinom još minimum godinu dana; nebitno je ima li tvrtka gubitke na tome (inače oni se kreću između 700 do 800 milijuna kuna jer ga Ina prodaje jeftinije nego što ga nabavlja).

Nepoznato je što je Vlada RH ponudila kao kompenzaciju, odnosno zauzvrat. Spekulira se da će taj problem riješiti potrošači - naime, moguće je povećanje cijena plina. Ako i poraste, pitanje je tko će to prvi osjetiti, povlašteni potrošači (čitaj: Petrokemija i HEP) ili će udaru biti podložni svi jednako.

Misija dovođenja cijena u ravnotežu na leđima je novog ministra gospodarstva Đure Popijača. On ima rok od osam dana da s distributerima plina u zemlji razmotri što nižu cijenu za distribuciju plina industriji i građanima, piše Jutarnji.

Ministar ne može prisiliti distributere na taj korak jer jednostavno nema zakonskih oruđa, ali ih putem pregovora može nagovarati na suradnju. Poskupljenje treba odgoditi što je više moguće i istovremeno se pobrinuti da ne bude previsoko. Podsjetimo, trenutna potraživanja proračuna od Ine su oko 1,5 milijardi kuna, svota koju Ina navodno treba vratiti do 29. prosinca. Zasad ne preostaje ništa drugo do li čekati krajnji ishod.

16.12.2009. 09:48:41
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh