« Kultura
objavljeno prije 13 godina i 8 mjeseci
KULTURA JE POD KOŽOM

Završio odličan Zagrebi! Festival

Prvim koncertom grupe D.A.F. u Hrvatskoj, završilo je treće izdanje Zagrebi! Festivala

D.A.F.
D.A.F. (Silvijo Selman)
Više o

Zagreb

,

izložba

,

performans

,

koncert

,

Zagrebi! festival

,

zapadnoafrički patuljasti krokodil

Emotivni koncert grupe D.A.F. pred krcatom Močvarom zatvorio je u subotu treći Zagrebi!. Ovaj prema njihovim riječima najbolji koncert u zadnjih 10 godina, bio je njihov prvi nastup ikad u Zagrebu, a nakon 30 godina u regiji, na turneji u sklopu koje već gotovo dvije godine putuju Europom.

Preko sat vremena energične plesne elektronske glazbe ispunilo je očekivanja više od 700 obožavatelja ovog kultnog benda iz 80-ih, kumova techno glazbe. Publika, među kojom i oni koji se u vrijeme njihove najveće slave nisu ni rodili, najbolje je odreagirala na pjesmu Der Mussolini, ali i na pjesme s posljednjeg albuma iz 2003. Osim najvećih hitova Der Sheriff, Sato-Sato, Kebabträume i Der Mussolini, izveli su i novi singl novog DAF zvuka za 2010. - 'Du bist DAF' ('Ti si DAF'), koji se u limitiranom izdanju prodaje samo na koncertima.

Ranije popodne na okruglom stolu 'Rock i politika', Gabriel Lopez Delgado i Robert Görl prisjećali su se vremena kad su se upoznali u kultnoj diseldorfskoj punk diskoteci, i iste večeri osnovali D.A.F.

gabriel_delgado_robert_goerl.jpg
Gabriel Delgado, Robert Gorl

Od samog su početka znali da rade nešto važno, nešto što je dugoročno obilježeti elektroničku glazbu. U kožnim i sjajnim kostimima, kupljenim u sex shopovima gdje su tada jedino bili dostupni, hodali bi po gradu, a ljudi bi ih zbog odjeće pratili u čudu. Isto se dogodilo i s glazbom.. 

Ranije istog dana, projekcija dvaju dokumentaraca - 'Jeste li se ikad zapitali kako živite?' Zrinke Matijević Veličan o zajedničkom kućanstvu 12 stanara kuće na Bukovcu i 'U tranziciji 1.0', uvela je u okrugli stol 'S margine u opću kulturu: tranzicijski pokret' u maloj dvorani Jedinstva. 

U razgovoru i prezentaciji emu služi umjetnička aktivnost u urbanoj sredini' nizozemski umjetnik Jonas Staal predstavio je neke od svojih politički angažiranih radova, objasnio svoje motive i ciljeve, te opisao svoje iskustvo osobne tužbe koju je 'zaradio' svojom politiziranom umjetnošću, a koja je odbačena tek na Vrhovnom sudu.

marko_markovi.jpg
Marko Marković

Svoj performans 'Nije zlato sve što sija'  ponovio je Marko Marković. Još jednom se postavio na zlatni stup srama i pročitao za njega sramotni Program Vlade RH za mandat 2009.-2011.

U filmskom programu u suradnji s Dokukinom, prikazan je hrvatski dokumentarac 'TDZ - Za uspomenu i dugo sjećanje' o okupaciji zagrebačkog pogona Tvornice duhana Zagreb, rijetkog primjera direktne reakcije radništva na privatizaciju, i američko-hrvatski film 'Bastardi utopije' o tri hrvatska aktivista koji se, sukobljavajući se s policijom i zauzimajući stare tvornice, bore za svoja uvjerenja. Repriziran je i švedsko-danski dokumentarac Banane!*.

Treći Zagrebi!, kroz izvođački, glazbeni i filmski program te niz performansa, instalacija, urbanih akcija i predavanja, bavio se odnosom pojedinca i države, odnosno njenih institucija. Pokazalo se da postoje pojedinci i projekti koji za svoje ideje mogu ostvariti prostor na tržištu, ne mijenjajući početnu misao i ne prezajući pred snagom sistema. Kultura je pod kožom, zagrebite!

13.09.2010. 14:05:39
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh