« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 11 mjeseci
još malo blebetanja

Završena rasprava o plaćama lokalnih šerifa

I ovaj je zakon izdržao kanonadu oporbenih zastupnika predvođenih SDP-ovcima.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Bruno Konjević/CROPIX)
Više o

plaće lokalna uprava

,

lokalna samouprava

Hrvatski sabor završio je danas raspravu o prijedlogu Zakona o plaćama u lokalnoj i regionalnoj samoupravi, u prvom čitanju, za kojega je SDP-ov Željko Jovanović rekao da je napravljen u maniri najgorih socijalističkih uravnilovki.

Pritom je napomenuo da se o smanjenju plaća u lokalnoj samoupravi nije razgovaralo ni s Udrugom gradova niti sa sindikatima. Naveo je i primjer Grada Rijeke, kako ocjenjuje, male i učinkovite uprave, gdje bi pročelnicima plaće mogle pasti i do 45 posto, uzmu li se u obzir novi, krizni porez i povećanje PDV-a.

Tim zakonskim prijedlogom plaće u tijelima županija, gradova i općina ne bi smjele biti više od onih u državnoj upravi. SDP-ov Boris Šprem ocijenio je da ključni problem nisu plaće lokalnih dužnosnika nego velik broj jedinica lokalne samouprave i velika administracija.

"Predloženi zakon korak je ka centralizaciji države", ustvrdio je i doveo u pitanje ustavnost takvog prijedloga, a podržala ga je i Ingrid Antičević-Marinović navodeći da će "vjerojatno ući u smotuljak neustavnih zakona".

Josip Salapić (HDZ) smatra da će se novim zakonom "uvesti red u šumu nereda" i uskladiti plaće kao mjerilo solidarnosti i mjeru štednje u uvjetima recesije.

Suprotno smatra HNS-ov Miljenko Dorić pitajući gdje je tu solidarnost i štednja kad državne tvrtke vrve bogato opremljenim uredima s luksuznim namještajem i tepisima.

"Uvijek će biti nezadovoljnih, osobito ako to znači smanjivanje plaća", zaključio je ministar Mlakar dodajući da će razmotriti prijedloge iz rasprave.

Sjednica je nastavljena raspravom o izmjenama zakona o PDV-u kojim se stopa povećava s 22 na 23 posto, od 1. kolovoza.

Izvor: Hina

28.07.2009. 21:30:54
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh