« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca

Završen summit Unije za Mediteran

Jednoglasno podržan Barcelonski proces

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (AFP)
Više o

Nicolas Sarkozy

,

Stjepan Mesić

,

Unija za Mediteran

,

summit za Mediteran

,

mediteranska unija

,

Arapska liga

"Veliko mi je zadovoljstvo objaviti da je jednoglasnim usvajanjem Zajedničke deklaracije završio summit za Mediteran", rekao je Sarkozy.

Mediteransku uniju činit će 27 zemalja članica Europske unije, zemlje južnog Sredozemlja - Alžir, Egipat, Izrael, Jordan, Libanon, Maroko, Mauritanija, Sirija, Tunis, Turska i palestinske vlasti, te europske sredozemne zemlje Hrvatska, Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora i Monako. Ukupno je pozvano 44 zemlje, ali libijski vođa Moamer Gadafi odbija sudjelovati u tom projektu.

Hrvatsko izaslanstvo predvodio je predsjednik Stipe Mesić.

Unija za Mediteran počivat će na suradnji u konkretnim projektima u više područja poput ekološke zaštite, solarne energije i civilne zaštite, osiguranja pitke vode pomorskih i cestovnih komunikacija.

Prema tekstu Zajedničke deklaracije Barcelonski proces: Unija za Mediteran predstavlja multilateralno partnerstvo s ciljem jačanja potencijala za regionalnu integraciju i povezivanje.

Sarkozy je najavio da će se suradnja odvijati na šest konkretnih područja. To su čišćenje Sredozemlja koje treba postati "najčišćim morem na svijetu", uređenje morskh puteva kako bi se manje kontejnera transportiralo cestama, zaštita od prirodnih katastrofa, solarni plan za izgradnju alternativne energije, stvaranje euromediteranskog univerziteta i poticanje i razvoj poduzeća u regiji, rekao je Sarkozy.

Šefovi država ili vlada suglasili su se da će održavati summite svake druge godine. Na summitima će se donositi političke deklaracije i odlučivati o užem izboru konkretnih regionalnih projekata koje treba pokrenuti. Ministri vanjskih poslova sastajat će se jednom godišnje i oni će pratiti napredak ostvaren u provedbi zaključaka summita.

Uvodi se sustav supredsjedanja Unijom za Mediteran. Jedan od supredsjedatelja predstavljat će Europsku uniju, a drugi mediteranske države partnere.

Barcelonski proces: Unija za Mediteran imat će Tajništvo, čije će se sjedište odrediti naknadno, te Zajednički stalni odbor sa sjedištem u Bruxellesu.

"Sudionici summita naglašavaju da Barcelonski proces: Unija za Mediteran predstavlja povijesnu mogućnost da se ponovno oživi proces euro-mediteranskog partnerstva i da ga se unaprijedi do nove razine", stoji u Zajedničkoj deklaraciji.

Arapska liga ubuduće će imati promatrački status u Uniji za Mediteran. (HINA)

14.07.2008. 00:16:54
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh