« Zagreb
objavljeno prije 15 godina i 11 mjeseci

Završen Međunarodni tjedan dojenja

Pod najljepšim mogućim sloganom - 'Potpora majkama - do zlata' završen je međunarodni tjedna dojenja.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Međunarodni tjedan dojenja

,

bolnica Sveti Duh

,

Anita Pavičić

,

Josip Grgurić

Opća bolnica Sveti Duh nizom aktivnosti pridružila se obilježavanju Međunarodnog tjedna dojenja, koji se pod sloganom "Potpora majkama - do zlata" održavao od 1. do 7. kolovoza, istaknuto je na današnjoj konferenciji za novinare u povodu njegovog završetka.

Rezultati ankete provedene među 700 majki pokazali su kako njih tri četvrtine ima pozitivan stav prema zajedničkom i neprekidnom boravku majke i djeteta, neposredno po porodu, rekla je dr. Anita Pavičić.

Na konferenciji je također izviješćeno kako je po izboru majki sestra Tjedna dojenja bila Vlatka Rubinić, a najavljeno je i da će se od sada svakog mjeseca birati 'naj-sestra mjeseca'.

Rečeno je i da je puno učinjeno na osnivanju i omasovljenju grupa potpore dojenju, kakvih trenutno u Hrvatskoj ima devedesetak.

Koordinator UNICEF-ova programa "Rodilište-prijatelj djece" dr. Josip Grgurić upozorio je kako je dojenje kao najbolji i nezamjenjiv način prehrane novorođenčeta tek jedna karika u lancu osvješćivanja roditelja o važnosti dojenja. Naglasio je da s edukacijom roditelja o važnosti dojenja treba započeti još u trudnoći.

Međunarodni tjedan dojenja pozvao je na potporu majkama koje žele postići "zlatni standard" - isključivo dojenje prvih šest mjeseci i nastavak dojenja uz dohranu do druge godine života i dulje.

Prvih šest mjeseci u Hrvatskoj isključivo doji oko 13,4 posto majki, a čak 50 posto ih odustaje već nakon prvog mjeseca.

Međunarodni tjedan dojenja organizira se u 120 zemalja svijeta, odnosno u više od 22 tisuće bolnica koje nose prestižnu titulu "Rodilište prijatelj djece", među kojima je od prosinca prošle godine i bolnica Sveti duh. (HINA)

07.08.2008. 15:15:53
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh