« Glazba
objavljeno prije 15 godina

Završen lineup Tuborg Green stagea

Žestoki momci iz Hrvatske i svijeta garantiraju dobar provod

Fotografija vijesti
Više o

T-mobile INmusic festival

,

Tuborg Green stage

,

Dimmu Borgir

,

Anthrax

,

Hatebreed

,

God Dethroned

Već letimičan pogled na finalni line up premijernog izdanja Tuborg Green stagea jasno govori da fanovi žestoke glazbe neće biti nimalo zakinuti posjete li ovogodišnji T-mobile INmusic festival. Upravo suprotno. Tamo će ih dočekati neka od najvećih imena svjetske, ali i domaće heavy metal scene.

Najpoznatije ime zasigurno su norvežani Dimmu Borgir, jedan od najvećih predstavnika ekstremne glazbe današnjice koji već godinama svakim novim albumom ruše do tada postavljene rekorde i granice. Poznati su po svojim sjajnim scenskim nastupima te se opravdano smatraju jednom od najvećih koncertnih atrakcija u heavy metal svijetu.

Časno mjesto drugog headlinera pripalo je jednom od najvećih thrash metal bendova svih vremena - Anthrax! Ovi legendarni amerikanci još davnih 80-tih, rame uz rame s Metallicom i Slayer, pomaknuli su sve do tada poznate glazbene granice, bili jednako obožavani na metal, punk i hardcore sceni, te povukli do tada nezamisliv potez snimajući i nastupajući s pionirima rapa - Public Enemy. Nakon više od 10 milijuna prodanih albuma (i s novim pred izlaskom), Anthrax u Zagreb dolaze s itekako zasluženom titulom jednog od najvećih i najvažnijih imena u povijesti heavy metal glazbe.

Teško da nešto bolje govori o kvaliteti i snazi bendova na Tuborg Green stageu poput činjenice da se jedan od najvećih hardcore/metal bendova svih vremena - Hatebreed, morao zadovoljiti «samo» ulogom headlinera «u sjeni». Još od samih početaka i debi albuma «Satisfaction is the Death of Desire (koji i dan danas slovi kao najprodavaniji debitantski album u povijesti kultne etikete Victory Records) pa do današnje svjetske popularnosti koja uključuje nastupe na najvećim svjetskim festivalima, nominaciju za Grammy i 1. mjesto na Billboardovoj top listi, kombinacija sirove hardcore energije, žestokih thrash metal riffova i iskrenih tekstova u najboljem se svjetlu predstavlja upravo na koncertnim nastupima. A energetični i žestoki nastupi grupe Hatebreed jedinstveno su iskustvo o kojem hvalospjeve pišu svi oni koji su im prisustvovali.

Nizozemci God Dethroned su svojom beskompromisnom glazbom stekli kultni status na underground metal sceni. Njihovi albumi oduvijek su nailazili na odličan prijem kritike, a jednako entuzijastični bili su i fanovi koji su svjedočili njihovim žestokim koncertnim nastupima, kako na mnogobrojnim turnejama, tako i na najvećim svjetskim metal festivalima. Nedavno su objavili svoj 9. studijski album - Passiondale (Passchendaele) kojeg mnogi glazbeni kritičari već sada proglašavaju najboljim death metal albumom godine.

Iako su talijani Fleshgod Apocalypse stažom mladi bend (osnovani su 2007),  u samo 2 godine aktivnog rada uspjeli su odsvirati mnoštvo koncerata s veličinama poput Napalm Death, Behemoth, Suffocation..., pronaći izdavača i nedavno izdati svoj prvi album - "Oracles", a publici će predstaviti svoju verziju, na prvi pogled nespojive, kombinacije death metala i klasične glazbe.

No, uz inozemne zvijezde, svoje mjesto na Tuborg Green stageu našla su i poznata domaća heavy metal imena. Riječani Ashes You Leave daleko su najuspješniji domaći metal bend u inozemstvu. Upravo su objavili svoj 5. album - «Songs of the Lost» i svojim će pjesmama prepunim briljantnih melodija pomiješanih sa sjajnim gitarskim riffovima, začinjenim tužnim violinskim dionicama i zaokruženim predivnim ženskim vokalom, zasigurno očarati prisutne.

Karijera zadarskih Rising Dream već dulje vrijeme ima izrazito uzlaznu putanju, a izdavanje albuma, stadionski nastup s Iron Maiden, te nedavno završena europska turneja s kultnim Destruction samo su neka od njihovih dostignuća.

Lokalni heroji Machine Insufficiency dobro su poznata klupska atrakcija nakon čijih žestokih koncerata posjetitelji odlaze kućama nekoliko kilograma lakši, prekriveni modricama, s pokojim natučenim rebrom ali začudo i sa osmijehom na licu. Igut će publici predstaviti svoj debi album «Eternities», upravo objavljen za engleskog izdavača, a možda će nam i ispričati pokoju zgodu s netom završene britanske turneje, dok će thrasheri Inciter pokušati natjerati publiku na obaranje rekorda u brzini mahanja glavom.

Ovim line up-om ispunjena su originalna nastojanja da se publici predstave bendovi koji su kvalitetni, relevantni te, što je izuzetno bitno, da u Hrvatsku dolaze po prvi put. Tako će čak 4 od 5 inozemnih bendova svoju hrvatsku koncertnu premijeru doživjeti upravo na T-mobile INmusic festivalu. A sigurni smo da će im se mnogobrojna publika željna ovakve glazbe itekako znati odužiti.

25.05.2009. 12:48:29
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh