« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 10 mjeseci

Završava gradnja najveće hidroelektrane na svijetu

U Kini je evakuiran posljednji grad radi projekta brane Tri klanca koji bi trebao biti dovršen 2009.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

elektrana Tri klanca

,

Gaoyang

,

hidroelektrana

Kina je završila evakuaciju posljednjeg grada koji će biti potopljen zbog projekta brane Tri klanca, jer će omogućiti da se razina vode u rezervoaru podigne na konačnih 175 metara iznad razine mora, izvijestili su državni mediji.

Posljednji stanovnici Gaoyanga u središnjoj provinciji Hubei napustili su svoje domove u utorak, označivši kraj egzodusa koji je počeo prije četiri godine, dok su prvi radovi započeli još davne 1993.

Sveukupno je evakuirano 1,4 milijuna ljudi kako bi se iza 2.309 metara duge brane, najvećeg hidroelektričnog pothvata na svijetu, osiguralo mjesto za 630 kilometara vode, te će svojom veličinom prestići najveću brazilsku hidrolelektranu, Itiapu.

Čitav projekt pomogle su financirati europske zemlje, jer su Svjetska banka i SAD odbili dati potporu projektu koji će u konačnici stajati 24 milijarde dolara. 

Cilj projekta brane Tri klanca je ukrotiti rijeku Jangce i osigurati čistu, jeftinu energiju za ubrzani razvoj Kine. Napušteni gradovi su do sada u vrijeme godišnjih poplava morali biti evakuirani, pa se ovim projektom prirodi omogućilo ono za čim je i sama žudila, kanjone toka rijeke samo za sebe, koji na nekim predjelima dosežu širinu od 1.3 kilometara.

Projekt bi 2009., kada se planira njegov dovršetak, trebao pomoću 26 generatora proizvoditi energiju od 18.200MW. (METRO)

23.07.2008. 09:48:26
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh