« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 6 mjeseci
transfer u europu

Zatvorenici iz Guantanama završit će u Bugarskoj?

Prebacivanje zatvorenika pokušaj je Obamine administracije da napokon zatvori zloglasni Bushev zatvor

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Barack Obama

,

George Bush

,

Guantanamo

,

cvetan cvetanov

,

bugarski zatvor

Sjedinjene Države su od članice NATO-a Bugarske zatražile da prime zatočenike iz zatvoreničkog logora u Guantanamu, izjavio je u subotu bugarski ministar unutarnjih poslova Cvetan Cvetanov.

Transfer zatvorenika dio je pokušaja američkog predsjednika Baracka Obame da definitivno zatvori zloglasni zatvor zbog kojega su žestoko kritizirali njegova prethodnika Georgea Busha, koji ga je otvorio. Cvetanov, koji obavlja i dužnost zamjenika premijera u novoj vladi izabranoj u srpnju, kaže kako Sofija pregovara s Washingtonom o mogućem transferu. "Još nismo donijeli nikakvu odluku. Možemo pridonijeti vrlo skromno", kazao je.

O zahtjevu Washingtona raspravljat će se na sastanku parlamentarnih odbora za vanjsku politiku, obranu i nacionalnu sigurnost. Internetski novinski portal Mediapool.bg je, pozivajući se na neimenovane izvore, objavio informaciju prema kojoj SAD želi poslati trojicu bivših zatvorenika u bivšu balkansku komunističku zemlju koja se NATO-u pridružila 2004. Početkom mjeseca, francusko ministarstvo vanjskih poslova izvijestilo je da su dvojica zatočenika iz Guantanama poslana u Francusku i u Mađarsku. (hina/metro-portal)

12.12.2009. 16:22:12
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    emin
    13.12.2009. 12:19
    Sta to treba da znaci?Ukini zloglasni i nastavi zatocenistvo u novima bez ljudskih prava i sudenja?To je grozno,takav ljudski nemoral..
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh