« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina i 9 mjeseci

Zatvorena ponuda, MOL-u 47,15%

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (CROPIX)
Više o

dionice Ine

,

MOL

,

preuzimanje Ine

Središnja depozitarna agencija izvijestila je da je danas, nešto iza podneva zatvorena MOL-ova ponuda za preuzimanje Ine u kojoj je pohranjeno ukupno 2.215.469 otplaćenih dionica Ine.

Mađarski MOL će tako, s ranije kupljenih 25 posto plus jednu dionicu, imati ukupno 47,15 posto dionica hrvatske naftne kompanije.  U obavijesti SDA o zatvaranju Molove ponude za preuzimanje Ine podsjeća se da je sukladno odredbama Zakona o preuzimanju dioničkih društava, krajnji rok za isplatu novčanih sredstava dioničarima 17. listopada 2008. godine.

MOL je u javnoj ponudi ponudio cijenu od 2.800 kuna po dionici Ine, pa za pohranjene dionice dioničarima treba isplatiti oko 6,2 milijarde kuna.  Dobrovoljnu ponudu za preuzimanje Ine MOL je objavio početkom rujna, ponude su se mogle predavati do 3. listopada, a nakon obrade i ponuda pristiglih poštom, ponuda je zatvorena danas u 12,15 sati.

MOL-ova dobrovoljna ponuda za preuzimanje Ine odnosila se na nešto više od 30,16 posto dionica, odnosno na sve dionice Ine koje nisu u vlasništvu MOL-a i hrvatske Vlade. Nakon javne ponude mađarska naftna kompanija postaje najveći dioničar Ine, s obzirom da Vlada u svom vlasništvu ima 4.483.552 dionice ili 44,83 posto dionica Ine.

Hrvatska Vlada i mađarski MOL su i prije javne ponude počeli razgovore o daljnjoj privatizaciji Ine u kojima se kao mogućnost spominjala i zamjena dionica, a te će razgovore, kako je jučer najavio potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Damir Polančec, nastaviti sljedeći tjedan.

Vlada je razgovore s MOL-om o daljnjoj privatizaciji Ine i ranije objasnila činjenicama da 28. listopada ove godine istječe klauzula dioničarskog ugovora po kojoj nakon pet godina od njegova potpisa hrvatska Vlada više nema pravo veta na raspolaganje dionicama u vlasništvu MOL-a, kao i potrebom redefiniranja tog ugovora s obzirom da je udio države u Ini pao ispod 50 posto.

Kao tri zahtjeva od kojih Vlada u razgovoru o daljnjoj privatizaciji Ine i mogućoj zamjeni dionica Ine i Mola neće odstupiti naveo je zahtjev da i sljedećih pet godina Vlada ima pravo veta na odluku MOL-a o raspolaganju Ininim dionicama, uključujući i dionice koje MOL kupi u javnoj ponudi; da u slučaju da se promjeni vlasnik, odnosno neka druga kompanija preuzme MOL, Vlada ima pravo reotkupa dionica Ine; da nakon pet godina veta, ako MOL bude želio prodati dionice Ine, pravo prvokupa ima hrvatska država.

Polančec je i jučer ponovio da do zamjene dionica, kao i prodaje dionica Ine MOL-u može doći samo i isključivo ako Hrvatski sabor prihvati takvu odluku koju bi predložila Vlada, kao i da je na stolu i moguća opcija da Vlada zadrži paket dionica koji sada ima. (hina/metro-portal)

10.10.2008. 13:59:49
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh