« Ekosfera
objavljeno prije 15 godina i 8 mjeseci

Zatopljenje i ribari ugrožavaju finske tuljane

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

ugrožene vrste

,

ugrožene životinje

,

saimaae tuljani

,

finski slatkovodni tuljani

Topljenje leda i mreže ribara ugrožavaju preživljavanja prstenastih tuljana Saimaae, jedne od 260 vrsta sisavaca koji žive na najvećem istoimenom jezeru na istoku Finske, zabrinjavaju se stručnjaci.

Ti tuljani pripadaju obitelji prstenastih tuljana čiji je predak, kojeg je zarobilo topljene leda prije 9500 godina, postao slatkovodni sisavac. Žrtva zagađenja tijekom 60.-ih i 70.-ih godina prošlog stoljeća, tuljanima danas prijete klimatsko zatopljenje i ribarske mreže.

U razdoblju okota krajem veljače i početkom ožujka ženke od snijega grade sklonište na ledu kako bi zaštitile mlade. "Gušenje u ribarskim mrežama je prvi uzrok smrtnosti za kojeg je odgovoran čovjek. Kada bi ga uklonili, tuljani jezera Saimaae mogli bi preživjeti klimatske promjene", objasnio je direktor WWF Finske Jari Luukkonen.

Svake godine se na tom jezeru okoti između pedeset i šezdeset tuljana, ali 30 posto ih ugiba tijekom prve godine života. Privremeni zakon koji uvodi restrikcije ribolova na jezeru Saimaa trebao bi biti produžen u svibnju 2009.

U proljeće ove godine su WWF i finska vlada te udruge ribolovaca, zajedno su zahtijevali od ribara da ne koriste mreže od sredine travnja do sredine lipnja, tijekom razdoblja obuke plivanja i ronjenja mladih tuljana. (hina/metro-portal)

02.11.2008. 09:43:56
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh