« Ekosfera
objavljeno prije 15 godina i 7 mjeseci

Solarni taksi na kraju puta oko svijeta

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

alternativni izvori energije

,

solartaxi

,

solarni taksi

,

Louis Palmer

Ogledni "solarni taksi" je pred uspješnim završetkom povijesnog putovanja oko svijeta, čime će potvrditi pouzdanost ekološki prihvatljive tehnologije.

To vozilo, natkriveni tricikl s dvama sjedalima i s prikolicom s fotonaponskim pločama koje energiju Sunčeva zračenja izravno pretvaraju u električnu, u ponedjeljak se zaustavilo u Parizu, gdje mu je bio organiziran prijam u ministarstvu za održivi razvitak.

Louis Palmer, koji je osmislio projekt, pošao je na put 3. srpnja 2007. iz Luzerna u Švicarskoj i već je prešao više od 47.000 km proputovavši Europu, Aziju, Australiju, Novi Zeland i Sjevernu Ameriku.

"Prošao sam devet desetina planeta ne potrošivši ni novčića za gorivo", rekao je Louis Palmer ne krijući zadovoljstvo. Usto, nije ispustio u atmosferu ni grama ugljikova dioksida.

"Solartaksi" je prvo vozilo koje je obišlo svijet koristeći se samo Sunčevom energijom.

Vozilo za koje su projekt izradile četiri švicarske tehničke škole radi isključivo na Sunčevu energiju koju dobiva iz ćelija smještenih u prikolici ili spajanjem na električnu mrežu kako bi napunio akumulator. Solarni taksi može bez punjenja prijeći 400 km, a najveća mu je brzina 90 km/h.

Taksi će iz Pariza nastaviti putovanje preko Londona, Berlina i Poznanja, u Poljskoj, gdje se 12. prosinca održava konferencija UN-a o klimatskim promjenama.

03.11.2008. 16:30:04
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh