« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 6 mjeseci

Zastupnik ove godine vrijedi 100.000 kn više

Svaki zastupnik stranci će ove godine donijeti 1,6 milijuna kuna

Više o

Sabor

,

saborski zastupnici

ZAGREB • U ovoj godini jedan zastupnik u Saboru vrijedit će oko 100.000 kuna više nego lani, odnosno 409.468 kuna muškarci i 450.412 kuna žene, što je povećanje za oko 30 posto!

Nezavisni i manjinci

U četiri godine svaki će zastupnik svojoj stranci direktno na račun donijeti najmanje 1,6 milijuna kuna, koje će biti isplaćene iz proračuna.
Proizlazi to iz odluke o privremenom financiranju političkih stranaka za prva tri mjeseca ove godine, koju je jučer donio saborski Odbor za Ustav.

Podsjetimo, proračunski novac od prošlog mandata dobivaju i nezavisni zastupnici i zastupnici nacionalnih manjina. Tako će, primjerice, zastupnica Čeha Zdenka Čuhnil, uz plaću i ostale povlastice koje ima, kao parlamentarka za svoj politički rad tijekom četiri godine mandata inkasirati dodatnih 1,8 milijuna kuna. No, i ona kao i ostala trojica zastupnika manjina, Nazif Memedi, Deneš Šoja i Furio Radin, mora otvoriti poseban račune na koji će primati taj novac i raspolagati njime.

Novac za ostale zastupnike uplaćuje se na račune njihovih stranaka.
Parlamentarnim političkim strankama iz državnog će proračuna u iduće četiri godine za njihov rad biti isplaćeno najmanje 256 milijuna kuna. Samo u prva tri mjeseca za rad stranaka porezni će obveznici izvojiti 16 milijuna kuna.

Dobit stranakaHDZ - 27,4 mil. kuna
SDP - 23,6 mil. kuna
HNS - 2,9 mil. kuna
HSS - 2,4 mil. kuna
IDS - 1,2 mil. kuna
SDSS - 1,2 mil. kuna
HDSSB - 1,2 mil. kuna
HSLS - 816 tisuća kuna
HSP i HSU - 408 tisuća kn
Ukupna izdvajanja za stranke povećavaju se iz godine u godinu s obzirom na to da ovise o rashodima državnog proračuna u prethodnoj godini. Za stranke se, naime, prema zakonu izdvaja 0,056 posto tekućih izdataka proračuna, a onda se taj novac raspoređuje svakoj stranci sukladno broju zastupnika koji ima.

Najviše najvećima  

Stoga će najviše novca dobivati najveća stranka - HDZ. Samo u ovoj godini HDZ će inkasirati 27,4 milijuna kuna, SDP-u će pripasti 23,6 milijuna, HNS-u pripada 2,9 milijuna kuna godišnje, HSS-u 2,4 milijuna kuna...  (Jutarnji list)

19.02.2008. 23:58:20
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh