« Život
objavljeno prije 11 godina i 4 mjeseca
LOMLJENJE SVJETLA

Zašto zvijezde trepere

Svjetlost zvijezda koja putuje do nas prolazi korz poprilično turbulentn lokacije zbog čega nam se čini da one trepere. S planetima je malo drugčaije

Zvjezdano nebo
Zvjezdano nebo (Deviantart)
Više o

Zvijezde

,

planeti

,

treperenje

Zvijezde trepere jer njihova svjetlost koja putuje do nas mora proći kroz više slojeva Zemljine atmosfere koji variraju u smislu temperature i gustoće. To putovanje svjetlosti je, dakle, vrlo turbulentno što se može jasno vidjeti iz situacija kad su noći jako vruće - čini nam s e da se zvijezde pomjeraju smjesta na mjesto jer im se putanja svjetlosti lomi na više mjesta. To vam je kao da gledate novčić na dnu fontane - on je sve vrijeme na jednom mjestu, ali nama se čini kao da pleše.

Astronomi taj problem pokušavaju zaobići uz pomoć prilagodljive optike unutar koje se mnogo malih ogledala konstantno podešava s ciljem praćenja atmosferskih smetnji i promjena. Ili se služe teleskopima pozicioniranim u svemiru. Planete pak ne trepere. Konkretno, planete iz našeg sunčevog sustava su puno bliže Zemlji nego zvijezde koje su vidljive našem oku pa zato izgledaju veće (iako su zvijezde višestruko veće od planeta). S obzirom da nam se čini da su planeti veći, svjetlost koja se odbija od njih se manje lomi u turbulentnim slojevima atmosfere pa zato ne trepere. Međutim, i to se može promijeniti u slučaju da dođe do velikih turbulencija i naglih promjena u temperaturi i gustoći atmosferskih slojeva. 

29.05.2011. 18:39:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh