« Zdravlje
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
KISELINE VREBAJU

Zašto zdravi sokovi mogu štetiti zubima poput Cole?

Čini se da se ona stara uzrečica da je umjerenost vrlina i ovom slučaju može primijeniti

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

coca-cola

,

voćni sokovi

,

zubna caklina

,

kiseline

,

dentalna erozija

Previše voćnih ˝zdravih˝ sokova također može naštetiti zubima. Tri velike čaše soka od naranče dnevno i povremeno Cola, mogu stvoriti ozbiljan problem.

Šećer i kiseline iz soka također napadaju zubnu caklinu. U ovom slučaju čak i čišćenje zubi nakon konzumacije samo odmaže. Kiseline iz soka zubnu caklinu drže još sat vremena omekšanu, što je čini osjetljivom na agresivno četkanje.

Dentalna erozija sve je veći problem. Za razliku od truljenja, gdje dijelove zuba napadaju bakterije iz usta, dentalnu eroziju uzrokuju kiseline. Postoji nekoliko uzroka - od vraćanja kiseline, kada prirodne kiseline iz želuca dođu u usta, pa do agresivnog četkanja.

Ipak, pretpostavlja se da su glavni uzrok erozije kiseline iz voćnih sokova i gaziranih pića. Istraživanje objavljeno u SAD-u prošle godine, pokazalo je da svakodnevna konzumacija voćnih sokova može čak i više oštetiti zubnu caklinu od neki kontroverznih načina izbjeljivanja.

Oštećenje cakline često počinje još za vrijeme djetinjstva. Istraživanje je pokazalo da u ovom desetljeću ima manje karijesa, međutim porastao je broj slučajeva dentalne erozije kod 5-godišnjaka. ˝Dok roditelji misle kako rade najbolje za svoje dijete dajući mu 'zdrave' voćne sokove, njegovi zubići se zapravo kupaju u šećeru i kislinama˝, objašnjava dr. George Druttman, stručnjak za dentalne bolesti iz Londona.

Usta su prirodno okružje bez kiselina. Zdrava slina ima neutralnu ili blagu kiselost oko pH 7,4. No neki voćni sokovi i gazirana pića visoko su kisela sa pH 3,4.

˝Efekti kiselina mogu se minimalizirati ako se takva pića konzumiraju uz hranu, ili povremeno usta isperite čistom vodom. Ako baš želite uživati u sokovima, koristite slamku kako bi smanjili kontakt s zubima˝, dodaje Druttman.

12.01.2010. 18:10:49
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh