« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 3 sata i 19 minuta
SAVJETI

Zašto trebamo jesti probiotike

Redovito uključivanje takvih namirnica u prehranu može imati pozitivne učinke na pamćenje, raspoloženje i zdravlje srca, posebno za osobe starije od 50 godina

E, to ;)
E, to ;) (Arhiva)
Više o

hrana

,

probiotici

Kao što dobro znamo, hrana bogata probioticima, poput jogurta i fermentirane hrane, poznata je po svojim blagotvornim učincima na zdravlje crijeva, no također nudi i druge prednosti. Redovito uključivanje takvih namirnica u prehranu može imati pozitivne učinke na pamćenje, raspoloženje i zdravlje srca, posebno za osobe starije od 50 godina.

Probiotici podržavaju funkciju mozga poboljšanjem veze između crijeva i mozga, pomažu u balansiranju hormona koji reguliraju raspoloženje te pridonose zdravlju srca smanjenjem kolesterola i upale. Liječnici su izdvojili tri takve namirnice koje doprinose zdravlju crijeva i srca.

Fermentirani krastavci - probiotici u fermentiranim krastavcima potiču zdravu crijevnu mikrobiotu što može pomoći u smanjenju upale i oksidativnog stresa te potencijalno podržavati bolje pamćenje i kognitivne funkcije. Osim toga, poboljšanjem zdravlja crijeva, ovi probiotici mogu utjecati na proizvodnju neurotransmitera koji reguliraju raspoloženje, čime pomažu u stabiliziranju raspoloženja i smanjenju stresa. Dijetetičarka Michelle Saari zaključuje: "Prirodno fermentirani krastavci su niskokalorična hrana bogata probioticima. Međutim, važno je obratiti pažnju na sadržaj natrija u krastavcima jer visoki unos natrija može biti štetan za zdravlje."

Kefir - kefir sadrži mnoge probiotske sojeve koji poboljšavaju kognitivne funkcije i cjelokupno zdravlje. "Raznoliki probiotski sojevi i bioaktivni spojevi u kefiru poboljšavaju zdravlje crijeva te su povezani s boljom kognitivnom funkcijom i zaštitom od kognitivnog pada. Redovita konzumacija kefira podržava zdravu crijevnu mikrobiotu, koja igra ključnu ulogu u stabiliziranju raspoloženja i smanjenju simptoma anksioznosti i depresije. Kefir može pridonijeti sniženju krvnog tlaka i poboljšanju razine kolesterola, što koristi zdravlju srca", rekao je doktor specijaliziran za holističku medicinu, dr. Sham Singh, za SheFinds.

Kiseli kupus - probiotici u kiselom kupusu podržavaju zdravlje crijeva, što je važno i za zdravlje mozga. "Kiseli kupus, sa svojim probiotskim sadržajem, moćna je fermentirana namirnica koju preporučujem za održavanje zdravlja crijeva. Zdrava crijeva, koja podržavaju probiotici u kiselom kupusu, mogu pozitivno utjecati na kognitivne funkcije i pamćenje smanjujući upalu i oksidativni stres. Probiotici u kiselom kupusu također poboljšavaju vezu između crijeva i mozga, što pomaže u upravljanju raspoloženjem te smanjenju anksioznosti i depresije", ističe dr. Singh.

Dakle, jedite kisele stvarčice koje se mogu staviti u tegle ;)

13.09.2024. 13:02:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh