« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 5 godina i 5 mjeseci
ZNATE LI?

Zašto treba jesti ugljikohidrate?

Naš mozak voli ugljikohidrate i oni su zapravo glavno oružje protiv demencije

Ugljikohidrati čuvaju mozak?
Ugljikohidrati čuvaju mozak? (Wikipedia)
Više o

demencija

,

ugljikohidrati

Dijete koje se baziraju na izbacivanju ugljikohidrata pravi su hit, a ugljikohidrati glavni neprijatelj naše linije i zdravlja, no je li to stvarno tako?

Ako poslušamo australske znanstvenike, sve što o tome mislimo je pogrešno - naš mozak voli ugljikohidrate i oni su zapravo glavno oružje protiv demencije.

Naime, znanstvenici su proveli pokus na mišvima, eskperimentirajući s njihovom prehranom koja je bila koncipirana po uzoru na mediteransku i onu koju jedu stanovnici Okinawe.Poznato je da na Mediteranu i u Japanu ljudi najdulje žive i najzdraviji su. 

Unos masti bio je fiksiran, dok se s ugljikohidratima variralo. Miševi kojima je prehrana bila bogata ugljikohidratima, a siromašna proteinima pokazali su bolje mentalne performanse bez obzira na starost. Ženke su pritom prednjačile. 

Znanstvenici su proučili i njihov hipokampus, predio mozga odgovoran za učenje i pamćenje, u kojem počinju degenerativne promjene.  

"Hipokampus prvi biva pogođen neurodegenerativnim bolestima poput Alzheimera.  Ispostavilo se da prehrana bogata ugljikohidratima čuva hipokampus kod miševa pa čak i kod onih koji su bili na niskokaloričnoj prehrani", objasnio je profesor David le Couteur, šef studije na Sveučilištu u Sydneyu. 

"Za sad ne postoji učinkovit farmakološki odgovor na demenciju, no našli smo način kako usporiti razvoj bolesti. Uzbuđeni smo što smo otkrili koja hrana utječe na očuvanje mozga", objasnio je autor studije Dewib Wahl. 

"Prevecnija je ključ i sada znamo da jednostavne promjene u životnom stilu te redovita tjelovježba, mogu sniziti rizik za razvoj bolesti. Stoga zašto ne bismo nakon žustre šetnje pojeli fine kekse ili kolač?", zaključio je dr. James Pickett, šef Društva za proučavanje Alzheimera. 

14.12.2018. 09:04:47
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh