« Život
objavljeno prije 1 godinu i 4 mjeseca
STVARNO?

Zašto su nogometne ozljede sve češće?

Tek toliko da znate - današnji nogometaši češće su ozlijeđeni i dulje se oporavljaju

didier drogba ozljeda
didier drogba ozljeda (Arhiva)
Više o

nogomet

,

ozljeda

,

oporavak

Nogomet zvuči jednostavno - 22 momka trče za loptom... i vrlo se često ozljeđuju, tek toliko da ne bi bilo tek tako.

Naime, u modernog doba češće su ozlijeđeni i dulje se oporavljaju, što je posljedica višeg intenziteta današnjeg nogometa i sve većeg broja utakmica u sezoni, kažu znanstvenici. Pritom posebno stradavaju njihovi mišići, navodi se u studiji objavljenoj u časopisu British Medical Journal. 

Stručnjaci su analizirali medicinske podatke 3909 profesionalnih nogometaša iz 54 europska kluba i 20 zemalja od 2000. do 2021 godine. U tom je razdoblju zabilježeno 2636 ozljeda tzv. zadnje lože, odnosno skupine mišića stražnje strane natkoljenice. Podatak se odnosi na 19 posto svih prijavljenih ozljeda nogometaša.

No njihov se postotak u analiziranom razdoblju udvostručio - porastao je s 12 posto u prvoj sezoni (2001.) na 24 posto u zadnjoj (2021.). Broj dana potrebnih za oporavak također se udvostručio, na trinaest u prosjeku. 

Znanstvenici su zaključili da je to posljedica sve dulje sezone, odnosno više utakmica visokog intenziteta.

Mišići nogometaša zato su na većem iskušenju. Rizik od ozljede povećava se na utakmicama i deset je puta veći nego na treningu. 

Još jedna posljedica modernog nogometa je činjenica da je rizik od ponavljanja ozljede visok. Među svim ozljedama između 2000. i 2021. gotovo 20 posto bili su recidivi. A među njima je više od dvije trećine otpadalo na posljedice preranog povratka na teren. 

U posljednja dva desetljeća svaki peti igrač u klubu propustio je trening ili utakmicu zbog ozljede zadnje lože. A tipična momčad, sastavljena od 25 igrača, može očekivati osam takvih ozljeda po sezoni, kažu znanstvenici. 

Stoga, dobro razmislite želite li upisati svoje dijete na nogomet... jer može postati problematično.

13.12.2022. 18:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh