« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 8 godina i 3 mjeseca
MLJAC?!

Zašto stvarno treba piti kavu?

Kava nosi mnoge koristi mozgu, licu i cijelom tijelu, naravno kada se konzumira u umjerenim količinama, bez pretjerivanja

Kava nas budi i čini inteligentnijim
Kava nas budi i čini inteligentnijim (Arhiva)
Više o

kofein

,

kava

,

Alzheimerova bolest

,

Parkinsonova bolest

,

antioksidansi

,

koristi za zdravlje

Kava je mnogima najdraži napitak, a kad pogledamo kakve sve koristi donosi za zdravlje i tijelo pri umjerenoj konzumaciji, nije niti čudo. Naime, famozni antioksidansi koji su toliko hvaljeni i traženi mogu se uzeti iz kave u neusporedivo većim količinama nego iz voća ili povrća. 

Utjecaj kave na budnost objašnjen je istraživanjem provedenim u Južnoj Koreji pred par godina, a zaključak je da miris kave izaziva promjene u proteinima u mozgu koji su izravno povezani sa stresom uzrokovanim nespavanjem.

Kava čini dobro našoj jetri, pogotovo ljudima koji učestalo konzumiraju veće količine alkohola i toliko da je dovoljna jedna šalica dnevno da smanji rizik od razvitka ciroze jetre za dvadeset posto. 

Uz to, kava je i antidepresiv koja može smanjiti rizik od samoubojstva za čak 50 posto, zato što nas čini sretnijima, a zapravo najčešće mozak ima najviše koristi od kave jer nam kofein poboljšava budnost, pažnju, logičko razmišljanje i vrijeme reakcije, čineći nas inteligentnijim.

Kako je kava dobra i za prevenciju Alzheimerove bolesti i bolju kontrolu pokreta kod osoba s Parkinsonovom bolešću, jednostavno nema razloga da si ne priuštite koju šalicu mirisnog napitka dnevno. Ne pretjerujte, naravno, kako vam ne bi skočio tlak ...

19.10.2013. 12:14:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh