« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 11 godina i 4 mjeseca
DA, STVARNO ...

Zašto smo žedni?

Vitamin F nalazi se u poluzasićenim masnim kiselinama koje se mogu naći u svim uljaricama

Žeđ je zapravo čudan proces
Žeđ je zapravo čudan proces (Shutterstock)
Više o

voda

,

žeđ

,

vitamin F

Mogu nas boljeti koljena, štekati leđa, štrecati laktovi, ali kad smo žedni, potpuno gubimo razum. S boli možemo, bez vode ne. Pa kako zapravo nastaje žeđ?

Žeđ je posljedica nestašice vitamina F u organizmu. Kada ga nemamo dovoljno, dolazi do gubitka vode i žeđi. Ovaj vitamin je, uz to, i prilično čudan, jer je neophodan za život, a organizam ga ne stvara sam. 

Vitamin F stvara obrambenu ravnotežu tijela i predstavlja bazu od koje se sintetiziraju druge zasićene masne kiseline. Dnevno nam treba između 10 i 20 grama ovog vitamina, no rijetko uspijemo unijeti toliko. 

Vitamin F nalazi se u poluzasićenim masnim kiselinama koje se mogu naći u svim uljaricama poput maka, pamuka, lana, suncokreta i ostalih, tako da bi nam bilo dovoljno dvije žlice ulja dnevno kako bismo zadovoljili dnevnu potrebu tijela za vitaminom F. 

Kronična nestašica vitamina F izuzetno je opasna, jer zbog stalnog gubitka vode može doći do bolesti krvožilnog sustava poput tromboze, arterioskleroze ili infarkta miokarda, a uz to će se poremetiti rad jetre i smanjiti otpornost na bakterije i viruse.

15.01.2013. 09:02:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh