« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 5 godina i 4 mjeseca
STVARNO?

Zašto smo lijeni za vježbanje

Upućeniji u učinke vježbanja na zdravlje, odnosno oni koji konkretno znaju kako tjelesna aktivnost prevenira bolesti, biti će motiviraniji za vježbanje

Ne da vam se?
Ne da vam se? (Arhiva)
Više o

vježbanje

,

lijenost

Svima ponekad ne da uskočiti u tenisice i odraditi trening, čak i onima koji ne mogu zamisliti dan bez toga. I u redu je tu i tamo stazu zamijeniti kaučom, ali kad se tako nešto zareda ipak se treba prisiliti i otići vježbati.

Nova studija provedena u Australiji otkrila je da će znanje o tome kolike koristi za tijelo ima sport pobijediti lijenost. Što više znamo koliko je vježbanje dobro za nas to ćemo češće vježbati. Istraživanje je provedeno na Sveučilištu Central Queensland na 615 dragovoljaca, u dobi od 18 do 77 godina.

Postavljana su im pitanja o koristima tjelesne aktivnosti na zdravlje i motivaciji za vježbanjem. Više od polovice ispitanika i ispitanica (55,6 posto) nisu znali koliko je vježbanje dobro za zdravlje, a 80 posto ih nije znalo da vježbanje jača imunitet i smanjuje rizik od prehlade, gripe, a potom i puno ozbiljnijih bolesti.  

Pokazalo se da su ispitanici i ispitanice koji su bili upućeniji u učinke vježbanja na zdravlje, odnosno znali konkretno kako tjelesna aktivnost prevenira bolesti, bili i motiviraniji za vježbanje. 

"Dovoljno je samo malo produbiti znanje o učincima tjelovježbe na zdravlje.  Ljudi koji su svjesni činjenice da vježbanje smanjuje rizik od nastanka dijabetesa tipa 2, kardiovaskularnih bolesti i karcinoma crijeva, puno su aktivniji od onih koji to ne znaju", zaključuje autorica studije Stephanie Schoeppe.

05.12.2018. 09:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh