« Hrvatska
objavljeno prije 7 godina
1. STUDENOGA

Zašto slavimo blagdan Svih svetih

Pod izrazom 'svi sveti' ne misli se samo na one koje je Katolička Crkva službeno proglasila svetima

Sjećamo se dragih pokojnika
Sjećamo se dragih pokojnika (Metro)
Više o

Svi sveti

,

Dušni dan

,

Dan mrtvih

,

papa Grgur IV.

Svetkovina Svih svetih u kršćanskoj tradiciji slavi se od 4. stoljeća, a po odluci pape Grgura IV. iz 835. godine taj se blagdan u cijeloj Crkvi slavi 1. studenoga.

U nedjelju, 2. studenoga, je dan sjećanja na vjerne mrtve, Dušni dan, koji se obilježava od početka XI. stoljeća na poticaj sveca, benediktinskog opata iz Clunyja, svetog Odilona.

Po kršćanskoj tradiciji, koju su prihvatili i mnogi nekršćani, ta dva dana u godini vjernici se posebno sjećaju i u duhu povezuju sa svojim pokojnicima, a time jačaju i svoju vjeru u zagrobni život i Božju nagradu.

Pod izrazom 'svi sveti' ne misli se samo na one koje je Katolička Crkva službeno proglasila svetima, nego i na sve one koji nisu stavljeni na oltar ili u kalendar, a ostvarili su velika djela ljubavi prema Bogu i bližnjemu.

Crkva je od svojih početaka njegovala spomen na mrtve, o čemu svjedoče natpisi u katakombama i spominjanje pokojnika u misama od samih početaka kršćanstva, pozivajući se pritom na riječi Druge knjige Makabejaca iz Staroga zavjeta: 'Sveta je i spasonosna misao moliti za pokojne da im se oproste grijesi.'

U kalendaru Katoličke crkve Svi sveti označeni su kao svetkovina, a u Hrvatskoj je i državni blagdan i neradni dan.

Kardinal Josip Bozanić, nadbiskup zagrebački, poslijepodne u 16 sati će predvoditi tradicionalno svečano euharistijsko slavlje u crkvi Krista Kralja na Mirogoju, a nakon mise će kod Središnjeg križa predvoditi blagoslovnu molitvu.

Mise će se služiti i u mnogim drugim nadbiskupijama, biskupijama i župama.

01.11.2014. 10:45:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh