« Ekosfera
objavljeno prije 12 godina i 10 mjeseci
EGZISTENCIJALNA PITANJA

Zašto se životinje pare?

Za tango je potrebno dvoje, kažu znanstvenici. Organizmi koji se razmnožavaju seksualno susposobniji nositi se s neprestanom evolucijom raznih parazita

Fotografija vijesti
Više o

evolucija

,

Charles Darwin

,

parenje

Nakon stoljetne debate, znanstvenici su napokon dobili odgovor na ovo pitanje, koje ih je toliko dugo mučilo.

Istraživači sa Sveučilišta u Indiani tvrde da se životinje (i ljudi) seksaju zbog toga kako bi njihov potomak bio otporniji na brojne infekcije i parazite. Organizmi koji su nastali genetskom kombinacijom dviju jedinki sposobni su se nositi sa neprestanom evolucijom različitih parazita, koji se stalno mijenjaju da bi ostvarili prednost. S druge strane, organizmi koji se samooplođuju to jednostavno nisu.

Znanstvenici su promatrali dvije skupine crva, jednu skupinu koja se razmnožava seksualno, a druga samooplodnjom. Promatrali su ih kroz 20 generacija i primijetili značajne razlike.

U provedenoj studiji, crve koji su se reproducirali aseksualno napale su infekcije i uginuli su.

Domaćini i paraziti neprestano pokušavaju evoluirati što je brže moguće, kako ne bi izgubili korak sa onim drugim, što zapravo znači da evoluiraju kako bi ostali na istom mjestu, kažu istraživači.

Tvrde i ako seks nema evolucijskog smisla zbog toga što se njime „proizvode" i muške jedinke neke vrste, što zapravo nije efikasno jer mužjaci ne daju potomke direktno.

Samooplodnja je mnogo efikasnija ako govorimo o isključivo o produžetku vrste, a evolucijska teorija govori o tome kako bi samooplodnja trebala biti dominantan oblik reprodukcije na planetu, dok bi seks trebao biti iznimno rijedak.

Ipak, kombiniranjem DNA dvaju roditelja, seks omogućuje dobivanje potomaka koji su genetski raznoliki i različiti od svojih roditelja. Potomci koji nastanu samooplodnjom nasljeđuju DNA jednog roditelja i svaki parazit koji napadne roditelja, u stanju je automatski zaraziti i potomka.

Ova neprestana genetska bitka između domaćina i parazita mogla bi objasniti postojanje mužjaka.

12.07.2011. 10:49:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh