« Život
objavljeno prije 7 godina i 11 mjeseci
COOL

Zašto se s nekim ljudima slažemo iz prve?

Razina ranjivosti koju pokažete utječe i na dubinu odnosa koju ćete uspostaviti s tom osobom, tvrde istraživači koji su pronašli razloge slaganja s ljudima

Evo zašto postajemo frendovi
Evo zašto postajemo frendovi (Dreamstime)
Više o

prijatelji

,

život

,

slaganje

,

ranjivost

Postoji racionalno objašnjenje zašto se vrlo jednostavno i brzo razumijemo s nekim ljudima, kažu istraživači Ori i Rom, a razlog je - ranjivost koju pokazujemo prilikom susreta s nekim.

Ranjivost je element koji utječe na to hoćete li i koliko brzo 'kliknuti' s nekim ili ne. Osim toga, razina ranjivosti koju pokažete utječe i na dubinu odnosa koju ćete uspostaviti s tom osobom.

Ovo je hijerarhija ranjivosti u komunikaciji, koju su istraživači objasnili.

Fatička - fatičke izjave nemaju emocionalnu težinu, te se tiču uglavnom pozdravnih poruka.

Činjenična - na ovoj se razini dijele informacije, neke su čak i osobne, ali nema izraženog jakog mišljenja niti emocija. Primjer. 'Živim u Zagrebu.'

Evaluativna - ova razina uključuje mišljenja, ali ne i dublje stavove. 'Film je bio smiješan', primjer je komunikacije na ovoj razini.

Predosjećaj - prve su tri razine orijentirane na misli, dok se razina predosjećaja referira na emocije. Osobna je, kroz nju se govori nešto dublje o samom sebi i usredotočena je na osjećaje.

Vrhunac - ovo je najranjivija razina. Kroz ovu se razinu dijele najdublji osjećaji, oni koji vas u potpunosti razotkrivaju pred nekim i kod kojih je najveći rizik od toga kako će ljudi na njih reagirati, čak i ako ste jako povezani s njima.

'Možemo stvoriti magične 'klikove' samo podizanjem razine razgovora s fatičkog na vrhunac', kažu istraživači. Upravo su osjećaji i osobne informacije koje dijelimo o sebi ono što je uzrok 'klika' s drugom osobom. Ono stvara osjećaj razumijevanja i tu leži razlog zašto se povežemo i s potpunim strancima. Tajna leži u postavljanju pravih pitanja.

06.06.2016. 18:04:45
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh