« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 4 godine i 7 mjeseci
PRIPAZITE

Zašto se ne treba kupati u plićaku

Voda u plićaku vrlo vjerojatno sadrži brojne mikrobe koji povećavaju opasnost od razvoja crijevnih infekcija i trbobolje, infekcija uha i dijareje

Maknite se iz plićaka
Maknite se iz plićaka (Shutterstock)
Više o

mikrobi

,

plićak

Čak i relativno čista morska voda u plićaku vrlo vjerojatno sadrži brojne mikrobe koji povećavaju opasnost od razvoja crijevnih infekcija i trbobolje, infekcija uha i dijareje, osobito kod male djece i osoba s oslabljenim imunitetom, pokazali su rezultati više od 40 ranije provedenih studija. 

Znanstvenici su razmotrili podatke o učestalosti spomenutih bolesti među kupačima i onima koji su za to vrijeme boravili na plaži. Ustanovili su da je među plivačima bilo 86 posto onih koji su pokupili neku od infekcija. 

"Provedena su brojna istraživanja čiji je cilj bio pronaći vezu između kupanja u moru i raznih simptoma bolesti, najčešće zaraznih", kazala je glavna autorica studije Anne Leonard iz Europskoga centra za očuvanje okoliša i ljudsko zdravlje koja djeluje pri medicinskom fakultetu Exeter u britanskom Truru. 

Dr. Leonard kaže da se najčešće radilo o gastrointestinalnim tegobama poput povraćanja i proljeva. 

S kolegama je analizirala postojeće podatke prikupljene u posljednjih 60 godina u razvijenim zapadnim zemljama s visokim osobnim dohotkom poput Sjedinjenih Država, Velike Britanije i Australije. 

Dr. Leonard kaže kako je uvriježeno mišljenje da je opasnost od zaraze na plažama tih zemalja minimalna, zbog standarda o održavanju mora čistim u tim područjima te da se, zbog višega životnog standarda nego u zemljama s nižim prihodom, poštuju pravila.

25.08.2019. 13:29:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh