« Život
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
CARPE DIEM

Zašto se najbolje osjećamo preko vikenda?

Možda neće zvučati iznenađujuće, no znanstvenici su otkrili da smo daleko sretniji i zdraviji preko vikenda

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Dreamstime)
Više o

vikend

,

radnici

,

emocije

Psiholozi tvrde da su razlozi tome sloboda odabira aktivnosti i mogućnost da se provede vrijeme s voljenima. Profesor Richard Ryan koji je vodio istraživanje objašnjava: ˝Radnici, pa čak i oni s zanimljivim, visoko pozicioniran poslovima, sretniji su preko vikenda. Naše istraživanje pokazuje koliko je slobodno vrijeme bitno za čovjeka. Tijekom njega ispunjavaju se osnovne psihološke potrebe poput druženja, upražnjavana vlastitih interesa te opuštanja.˝

Studija je ispitala populaciju radno sposobnih osoba u dobi od 18 do 62 godine, koje su radile najmanje 30 sati tjedno. Unutar perioda od tri tjedna, sudionici su proučavani 3 puta svaki dan - ujutro, popodne i navečer. Svaki su put ispitanici morali ispuniti kratak upitnik opisujući što su radili te navesti pozitivne i negativne emocije. Rezultati su pokazali da se muškarci i žene osjećaju znatno bolje, kako na mentalnom tako i na fizičkom planu, tijekom vikenda.

Poboljšanje se očitovalo bez obzira na to kakvu plaću imaju, koliko su sati odradili ili koliko su obrazovani.

Za razliku od vikenda, radni tjedan ispunjen je aktivnostima poput vanjske kontrole, pritiska rokova i napetosti. Radnici također mogu patiti od provođenja previše vremena u radnoj okolini s kojom su malo emocionalno povezani, dodaje profesor Ryan.

13.01.2010. 18:20:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh