« Film
objavljeno prije 10 godina i 7 mjeseci
FILMSKA KRITIKA

Zašto se Julian Assange nadurio? S razlogom

Što kažu Nemilosrdni gadovi o filmu Tajna petog staleža inspiriranog pričom o Julianu Assangeu i WikiLeaksu

Benedict Cumberbatch kao Assange
Benedict Cumberbatch kao Assange (Arhiva)
Više o

filmska kritika

,

Julian Assange

,

Benedict Cumberbatch

,

Tajna petog staleža

Evo i trećeg u nizu nesretnih biopica naših također ne baš najsretnijih suvremenika ove jeseni koja se pokazala tako kobnom za taj žanr. Nakon što su i „Jobs" i „Diana" gadno flopnuli i razočarali, sad je tu Julian Assange da pokuša koliko toliko popraviti stvar. Ali ništa od toga. Iako nije jasno kako je i gdje uspio pogledati film, s obzirom da je već 16 mjeseci zatvoren u ekvadorskoj ambasadi u Londonu, Assange je napisao nadureno otvoreno pismo glumcu koji ga je utjelovio, Benedictu Cumberbatchu, ovaj mu je čak i kurtoazno odgovorio, ali nije „pomoglo" - film je ipak flop

Šteta, jer em je priča o Assangeu i Wikileaksu bitno zanimljivija i za svijet u kojim živimo nemjerljivo važnija od životnih priča drugo dvoje spomenutih „biopičara", em je na papiru stvar prilično obećavala, em ima stvarno jaku i uglednu glumačku postavu. A s tako vrućom pričom nikako ne bi smio biti dosadan kao što jest. Ali nije mu to jedini ni najveći problem. To bi u prvom redu njegov glavni lik, Julian Assange, odnosno način na koji je ovdje prikazan.

Pomalo apsurdno, prva polovica filma, koja prati događaje koji nisu ni bogzna kako zanimljivi ni važni, puno je bolja od prilično suhe i dosadne druge u kojoj se događa drama globalnih razmjera. No redatelj Bill Condon i njegov scenarist Josh Singer fokusirali su se više na privatni razlaz Berga i Assangea nego na ono što zanima svakoga tko je platio ulaznicu. I do daske uprskali stvar.

Cijeli tekst o filmu „Peti stalež" možete pročitati na portalu Nemilosrdni gadovi.

30.10.2013. 11:15:38
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh