« Život
objavljeno prije 7 godina i 1 mjesec
SLIČNOSTI

Zašto partneri počinju nalikovati jedan na drugoga?

Dijeljenje emotivnih životnih iskustava može učiniti da lica supružnika s vremenom počnu ličiti jedno na drugo, tvrde znanstvenici

Zajednička iskustva donose nam sličnost
Zajednička iskustva donose nam sličnost (Arhiva)
Više o

parovi

,

karakter

,

sličnosti

Sličnost partnera nešto što ste sigurno već primjetili, a možda i vama prijatelji govore takve stvari. Neki se ljute, drugima je drago, treći su sretni što ih nisu proglasili - sličnima njihovom kućnom ljubimcu.

No, kako je priča s ljubimcima gotovo pa znanstvena činjenica, bilo je vrijeme i da se netko pozabavi sličnostima parova koji su proveli podosta godina zajedno. Naravno da se to dogodilo, radi se o istraživanju poznatog socijalnog psihologa Roberta Zajonca koji je bio jedan od prvih znanstvenika koji su sudjelovali u proučavanju sličnosti parova na temelju njihova lica.

Još 1987. on i kolege s fakulteta u Michiganu su fotografirali 12 mladih bračnih parova pa te iste parove fotografirali 25 godina kasnije. Utvrđeno je da su partneri u braku sliče jedno drugome na drugoj fotografiji te da će osoba koja ne poznaje sudionike studije lako pogoditi tko od njih je s kim u braku

Zaključak se nametnuo sam od sebe - dijeljenje emotivnih životnih iskustava može učiniti da lica supružnika s vremenom počnu ličiti jedno na drugo, jer u braku partneri obično borave u istoj okolini i empatični su za različita stanja svog supružnika. 

S vremenom počnu dijeliti ta emotvna stanja, a mišićna muskulatura igra bitnu ulogu u iskazivanju emocija i raspoloženja te s kod parova počinju javljati fizičke sličnosti.

Eto, sad vam je jasno, nadamo se...

07.03.2017. 20:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh