« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 5 godina i 8 mjeseci
ZNATE LI?

Zašto NE treba izbjegavati mlijeko i mliječne proizvode

Ako baš nemate intoleranciju na laktozu, ne biste to trebali raditi - koristi za organizam puno su veće od mana

Ne izbjegavajte mlijeko!
Ne izbjegavajte mlijeko! (Shutterstock)
Više o

zdravlje

,

mlijeko

,

mliječni proizvodi

Mliječne proizvode i mlijeko mnogi izbjegavaju zbog raznoraznih razloga, no ako baš nemate intoleranciju na laktozu, ne biste to trebali raditi - koristi za organizam puno su veće od mana.

Naime, istraživanje je pokazalo da je konzumiranje tri porcije mliječnih proizvoda dnevno - uključujući mlijeko, sir i maslac - povezano s nižim stopama srčanih bolesti i moždanog udara u usporedbi s nižim razinama unosa.

Inače, tek toliko da znate - jedna standardna porcija mliječnih proizvoda proizvodi jednaka je čaši mlijeka, šalici jogurta, 15 grama sira ili žličici maslaca (5 grama).

Studija koju je provela The Prospective Urban Rural Epidemiological (PURE) gledala je brojke 136.384 ljudi u dobi od 35 do 70 godina u 21 zemlji, uključujući Poljsku i Švedsku u Europi.

Na početku studije zabilježeni su podaci o prosječnom unosu mliječnih proizvoda, a sudionike su pratili prosječno 9.1 godinu. Potrošnja mliječnih proizvoda bila je najveća u Sjevernoj Americi i Europi (368 grama svaki dan ili više od četiri porcije ukupne mliječne masti dnevno), a najniže u južnoj Aziji, Kini, Africi i jugoistočnoj Aziji (manje od jednog porcija ukupne mliječne masti dnevno).

Sudionici su bili grupirani u četiri kategorije: bez mlijeka, manje od jedne porcije dnevno, jedan do dva obroka dnevno i više od dvije porcija dnevno. U usporedbi s grupom bez koja nije jela mliječne proizvode, skupina s visokim unosom (prosječno 3.2 grama dnevno) imala je niže stope ukupne smrtnosti, kardiovaskularne smrtnosti, većih kardiovaskularnih bolesti i moždanog udara.

Nije pronađena nikakvu značajnu vezu između mliječnih masti i uzroka smrti ili, osobito, bolesti srca i moždanog udara - dvaju najvećih ubojica često povezanih s prehranom visoke razine zasićenih masnoća.

Stoga, slobodno navalite!

13.09.2018. 15:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh