« Život
objavljeno prije 7 godina i 1 mjesec
ZANIMLJIVO

Zašto ne možemo prestati lagati?

Laganje je jedna od onih stvari koje postaju sve lakše s vremenom, kao da ste ulovili formu - a istraživanje je pokazalo i zašto je tako

Svaka sljedeća laž je sve lakša
Svaka sljedeća laž je sve lakša (Screenshot)
Više o

laži

,

laganje

Laganje je nezgodna navika zbog koje smo spremni optuživati ljude, no kako su nebrojena istraživanja pokazala da svi lažemo, kao i da nema velike razlike u količini laži između muškaraca i žena, postavlja se logično pitanje - zašto nam je to toliko lako?

Odgovor su ponudili znanstvenici s dva renomirana sveučilišta koji su skeniranjm mozga osoba uključenih u eksperiment došli do zaključka da zapravo sami sebe anesteziramo na posljedice laži i svaka sljedeća laž postaje sve prirodnija.

Naime, kad izgovorimo prvu laž, dolazi do prilično burne reakcije u amigdali, dijelu mozga zaduženom za emocije, no već prva sljedeća uzrokuje znatno manju i to se nastavlja u smjeru veće "otpornosti" na laži.

Inače, istraživanje je utvrdilo i da kad se pripremamo izgovoriti laž radi nekog osobnog probitka ili uspjeha amigdala pokreće prilično burnu negativnu reakciju koja može smanjiti intenzitet laži, no kad jednom krenemo - gotovo je.

Jednostavno, nakon prve laži sami sebe potičemo na izgovaranje sljedeće i nju prevaljujemo preko usta puno brže i lakše...

Stoga, oprez - nemojte sami sebe pretvoriti u hodajućeg basnopisca iliti, kako su to jednom lijepo rekla Bolesna braća - pripovjedača lovačkih priča.

02.04.2017. 15:45:16
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh