« Život
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
TKO ĆE GA ZNATI

Zašto muškarci manje osjećaju grižnju savjesti

Odgovor na to pitanje mnogima neće biti zadovoljavajući - dečki su naprosto takvi kakvi jesu

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Dreamstime)
Više o

krivnja

,

osjećaji

,

grižnja savjesti

Muškarci jednostavno manje osjećaju grižnju savjesti od žena, tvrdi jedno istraživanje koje bi moglo objasniti zašto muškarci, odnosno supruzi i dečki često odbijaju priznati da su u krivu iako su svi dokazi koji pobijaju njihovu nevinost vrlo jasni. Studija je objavljena u časopisu The Spanish Journal of Psychology, aproveli su je stručnjaci s Baskijskog sveučilišta.

Istraživači su anketirali oko 300 muškaraca i žena u dobi između 15 i 50 godina starosti o svakodnevnim situacijama nakon kojih imaju grižnju savjesti.

Pokazalo se da problem nije u tome što žene pretjerano osjećaju grižnju savjesti već u tome što je muškarci premalo osjećaju. Žene brinu više od jačih polovica kad nekoga povrijede. Muškarci su pak više usmjereni na sebe same, oni su uglavnom opisivali situacije u kojima su se prejedali ili napijali te da su samo zbog njih osjećali grižnju savjesti. U situacijama kad su nekoga povrijedili uglavnom nisu osjećali nikakvu krivnju.

Ispitanicima su također postavljana hipotetska pitanja poput onih kako bi se osjećali kad bi propustili posjetiti bolesnog rođaka u bolnici ili kad bi se nenajavljeni pojavili kod prijatelja bez nekog posebnog razloga. Žene su u svim slučajevima bile sklonije turobnim mislima i osjećaju krivnje. Zaboravljanje prijateljičinog rođendana, neispunjavanje obećanja, ignoriranje onih koje netko tlači samo su neki od razloga zbog kojih žene osjećaju grižnju savjesti.

Krajnji je zaključak da su pripadnice „slabijeg" spola sklonije tomu da budu ljute na sebe same i da osjećaju krivnju kad nekoga povrijede ili zanemare. No, ne radi se samo o povredi nečijih osjećaja. Čak i kad si priušte neka sitna zadovoljstva poput gledanja omiljene sapunice žene često razmišljaju kako bi trebale raditi nešto korisnije i zato osjećaju grižnju savjesti.

26.01.2010. 19:08:42
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh