« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 5 godina i 10 mjeseci
ZNATE LI?

Zašto moramo paziti na unos soli?

Preporučena dnevna količina soli iznosi do 5 grama, što je ekvivalent jedne žličice, no problem je u tome što je sol skrivena u gotovo svim proizvodima koje kupujemo u trgovinama

Sol je skrivena svugdje
Sol je skrivena svugdje (Arhiva)
Više o

zdravlje

,

unos soli

Sol je nužna za preživljavanje - naša se tijela oslanjaju na natrij za kontrakcije mišića, transmisije živaca i sustave za balansiranje tjelesnih tekućina, zajedno s drugim elektrolitima poput kalija.

Ipak, istovremeno ta ista tijela negativno reagiraju kada unosimo previše soli, a to može utjecati na naš mozak, bubrege, arterije i srce. Prekomjerna količina soli može uzrokovati kemijske neravnoteže koje mogu dovesti čak i do smrti.

Preporučena dnevna količina soli iznosi do 5 grama, što je ekvivalent jedne žličice, no problem je u tome što je sol skrivena u gotovo svim proizvodima koje kupujemo u trgovinama i zapravo je prebacujemo bez nekog problema.

Ako i dalje mislite da je cijela priča oko soli malo previše histerične, evo vam dokaza zašto je previše soli loše za naše zdravlje:

Bubrezi - vaši bubrezi pomažu u uklanjanju otpada, uravnotežuju razinu tekućine i kontroliraju proizvodnju crvenih krvnih stanica u tijelu. Ali s visokim unosom soli i visokim krvnim tlakom u kombinaciji, to može biti smrtonosno za vaše bubrege jer smanjuje sposobnost bubrega da filtriraju neželjene toksine.

Edem - edem je abnormalno nakupljanje tekućine, najčešće u koljenima ili stopalima, pa čak i u rukama. Prehrana bogata natrijem uzrokuje da vaše tijelo zadrži vodu. Ovisno o težini, može se liječiti bilo promjenom prehrane ili lijekovima na recept.

Kardiovaskularne bolesti - prekoračenje preporučenog dnevnog unosa natrija od 5 grama doprinosi visokom riziku od kardiovaskularnih bolesti kod odraslih osoba. Prema članku objavljenom u The BMJ, visok unos soli povezan je s značajno povećanim rizikom od moždanog udara i kardiovaskularnih bolesti.

Mozak - prema časopisu Journal of Nutrition, Health and Aging, visok unos natrija povezan je s hipertenzijom i kardiovaskularnim bolestima. Istraživanje također otkriva da visok unos dijabetesa u prehrani može oštetiti kognitivnu funkciju kod starijih osoba.

Rak želuca - prekomjeren unos obrađene hrane štetan je za vaš želudac. Smanjenje slanine, kobasica, puno soli soli i skrivenih masti može smanjiti rizik od raka želuca, prema Consensus Action on Salt & Health, prenosi health24.com. Muškarci su ranjiviji od žena.

Žudnja za još više soli - konzumiranje previše soli tijekom dugog vremenskog razdoblja može učiniti da se naviknete na njezin okus, više ne primjećujući koliko soli unosite.

03.07.2018. 10:54:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh