« Život
objavljeno prije 5 godina
AHA!

Zašto je super biti srednje dijete?

Ako pitamo stručnjake, oni će reći da srednja djeca zapravo razvijaju sposobnosti koje ih u konačnici čine uspješnijim od braće ili sestara

Ima li razlike među nama? O, da!
Ima li razlike među nama? O, da! (Pixabay)
Više o

srednje dijete

Srednje dijete nerijetko se osjeća nevoljeno i zanemareno u odnosu na ostalu djecu, ili mi to tako shvaćamo - naime, ako pitamo stručnjake, oni će reći da je to običan mit i da srednja djeca zapravo razvijaju sposobnosti koje ih u konačnici čine uspješnijim od braće ili sestara.

Za ovu su tvrdnju ponudili cijeli niz karakteristika srednje djece do kojih su došli dugogodišnim istraživanjima:

Bolje pregovaraju - starije dijete ima prirodnu moć nad braćom i sestrama, najmlađi ima suosjećanje od ostalih, a srednje zna odlično pregovarati jer su učili biti dobri i strpljivi slušatelji te diplomati. Oni nisu najglasniji, ali su najuvjerljiviji.

Bolji prijatelji - s obzirom da dobivaju manje pažnje od obitelji, veća je vjerojatnost da će čvrste odnose početi graditi negdje drugdje. Stručnjaci tvrde da će imati bolje prijatelje koji predstavljaju proširenu obitelj. Tako nadoknađuju izgubljeno, a izgrađuju lojalne i duboke osjećaje.

Manji ego - zbog nedostatka pozornosti kod kuće, pokazalo se da neka srednja djeca imaju niži osjećaj samopoštovanja od svoje braće i sestara. Iako to može biti slabost, pomaže kod nekih situacija.

Odlični bračni partneri - istraživanja su pokazala da su srednja djeca sretnija i zadovoljnija u braku od ostalih. To se događa jer su skloniji kompromisima, znaju bolje riješiti sukobe i njihovi odnosi su dugotrajniji.

Rođeni vođe - uče od starije braće i sestara te su istovremeno uzor mlađima. To stvara snažnu empatiju, vještinu pregovaranja i fleksibilnost - savršene alate za vođu. Više od polovice američkih predsjednika su bili srednja djeca uključujući Thomasa Jeffersona, Abrahama Lincolna, Teddyja Roosevelta i Johna F. Kennedyja.

Timski igrači - za razliku od starijih i mlađih, srednja djeca znaju dijeliti. Od prvog dana oni dijele prostor, igračke, vrijeme i ljubav roditelja. Zbog toga su vještiji u situacijama s većom grupom ljudi.

Sve u svemu, izgleda da je na kraju ipak najbolje biti srednje dijete...

02.04.2019. 15:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh