« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 7 godina i 10 mjeseci
OPREZ

Zašto je pucketanje prstima opasno

Jeste li se ikad zapitali što se zapravo dogodi s vašim prstima kad pucketate prstima? Zarazna navika možda bi mogla izazvati i ozbiljniji zdravstveni problem

Niste roboti da vam se zglobodi sami podmazuju bez problema
Niste roboti da vam se zglobodi sami podmazuju bez problema (Shutterstock)
Više o

zdravlje

,

zglobovi

,

pucketanje prstima

Pucketanje prstima jedna je od onih navika za koje će nam svi odmah reći da prestanemo jer je to loše za nas, no rijetki će stvarno znati objasniti razloge.

Naime, zglobovi u prstima pucketaju jer se razdvajaju i stvaraju se mjehurići u tekućini koja ih podmazuje. Ti mjehurići, pak, nastaju zbog ugljičnoga dioksida, koji pokušava ispuniti praznine među zglobovima, koje nastaju kad rastežemo prste.

Ukoliko se zglobovi previše rastežu, mjehurići pucaju i nestaju, i odatle potječe zvuk pucketanja koji čujemo kad to činimo.

I iako mnogi ljudi koji uživaju u ovoj naoko bezazlenoj navici nevjerojatno uživaju, a da ni sami ne znaju objasniti zašto, stručnjaci upozoravaju da se ne pretjeruje, jer prečesto pucketanje prstima možda može dovesti do artritisa.

Naime, znanstvenici su, promatrajući snimke magnetne rezonance pucketanja prstima, primijetili da mora proći dvadesetak minuta da bi prsti ponovno mogli pucketati. Neki su prijavili i neugodu unutar prstiju, onoga puta kad je pucketanje izostalo.

Pogledajte video i sami procijenite želite li nastaviti s ovom navikom.

15.07.2016. 11:22:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh