« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 3 godine i 9 mjeseci
ZAPAMTITE :)

Zašto je pšenica loša za naše tijelo

Jedna namirnica koju konzumiramo na dnevnoj bazi prema najnovijim istraživanjima može negativno utjecati na zdravlje kože, zglobova i podignuti šećer u krvi. Ta namirnica je, nažalost, pšenica

Pšenica je, nažalost problem ...
Pšenica je, nažalost problem ... (Arhiva)
Više o

zdravlje

,

pšenica

Kardiolog William Davis tvrdi kako glavni razlozi zbog kojih ljudi odlučuju jesti žitarice, nisu dovoljno uvjerljivi da pšenica postane sastavni dio nečije prehrane, te da se današnja pšenica uvelike razlikuje od one koja se konzumirala prije dva stoljeća.

"U pšenici nema ništa što se ne može naći u ostalim namirnicama, iste te hranjive tvari koje se nalaze u njoj možete dobiti i iz zdravijeg voća i povrća, pa bi izbor trebao biti očigledan", navodi doktor Davis koji upozorava na tri loše posljedice koje izaziva konzumacija pšenice.

Ugljikohidrati iz pšenice uzrokuju masnu kožu i pojavu akni

Ugljikohidrati u pšenici obično se smatraju dobrima zbog svoje složenosti jer se duže razgrađuju i polako ulaze u krvotok pa sporije povisuju koncentraciju šećera u krv.

No velika količina škroba koji se djevovanjem enzima u organizmu pretvara u šećere nakon što popuni rezerve postaje višak koji dovodi do povišene razine inzulina i aktiviranja žlijezda na proizvodnju masnoće, što rezultira masnom kožom i aknama tvrdnja je kardiologa Davisa.

Protein gluten iz pšenice loše utječe na zglobove

Poznato je da celijaklija nije još uvijek dobro istražena, a milijuni Amerikanaca vjerojatno imaju alergiju na pšenicu, a da to ni ne znaju. Česti bolovi u zglobovima pojavljuju se kao posljedica te alergije koja nije dijagnosticirana upozorava dr. William Davis.

Oboljelim osobama preporuča se konzumiranje žitarica i grahorica mljevenih u brašno koje ne sadrže gluten. Dobrodošla alternativa su amarant, heljda, slanutak, leća, proso, grašak, kvinoja, soja ili tapioka.

Amilopektin - ugljikohidrat pšenie povisuje šećer u krvi

Pšenica može loše djelovati na šećer u krvi, tvrdi dr. Davis jer se ugljikohidrati iz pšenice u konačnici pretvaraju u šećer, a pšenica je puna amilopektina, ugljikohidrata koji može povisiti razinu šećera u krvi više nego običan šećer i može dovesti do brojnih drugih zdravstvenih problema kao što je dijabetes.

U današnjoj komercijalnoj ponudi proizvoda od pšenice najčešće nailazimo na nutritivno osiromašenu pšenicu koja sadrži puno škroba koji u sastavu ima najviše amilopektina, ističe naša nutricionistkinja. Izborom integralnog brašna i kruha te prehrane bogate voćem i povrćem možemo utjecati na kontrolu šećera u krvi

14.12.2016. 17:02:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh