« Zagreb
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci
PRAVNA DRŽAVA

Zašto je napadač na Luku Ritza još na slobodi?

Odjel za mladež Općinskog suda u Zagrebu dva je puta dobio stručne preporuke za smještanje osumnjičenog u odgojnu ustanovu

(Bruno Konjević/Cropix)
Više o

huligani

,

nasilje

,

Luka Ritz

,

premlaćivanje

,

obrana sa slobode

Šesnaestgodišnji J.J. kojem se sudi za napad na Luku Ritza, prema svim stručnim opservacijama trebao je biti smješten u odgojnu ustanovu barem do kraja sudskog postupka no, tomu nije tako. Prema pisanju Jutarnjeg lista, J.J. je nakon početka suđenja zbog napada na Ritza poslan u tromjesečni pritvor od čega je mjesec dana bio na promatranju.

Socijalni pedagog, psiholog i socijalni radnik ustvrdili su da se radi o visokorizičnoj osobi koja će vjerojatno nastaviti s nasilničkim ponašanjem, te su svoj nalaz osobno dostavili sudu.

Maloljetnik je i ranije bio pred sudom, također zbog nasilništva i to tri puta, te je u periodu kada se dogodio napad na Ritza bio pod pojačanim nadzorom Centra za socijalnu skrb Novi Zagreb po nalogu suda. Odgovorni Centar je odmah po saznanju da je J.J. sudjelovao u napadu na Ritza upozorio sud da mjera nadzora očito nije dovoljna, te je predloženo da se maloljetnika smjesti u popravni dom.

Prema navedenim podacima sud je u ovom slučaju trebao reagirati provedbom čl. 72 Zakona o sudovima za mladež, prema kojem je smještanje u odgojnu ustanovu obavezno kako bi se optuženi "zaštitio od napasti da ponovi kazneno djelo". Umijesto toga sud je očito ignorirao nalaze vještaka te je on pušten da se brani sa slobode što je rezultiralo još jednim potvrđenim napadom.

Socijalnim radnicima uopće nije jasno kako je došlo do ovakvog 'propusta' jer, prema njihovom riječima, djeca u poporavnim domovima završavaju i zbog puno manjih prekršaja.

Zagrebački Općinski sud nije se potrudio ponuditi objašnjenje. Novinari Jutarnjeg saznali su da je nadležna sutkinja Jadranka Kos na službenom putu, a njezin zamjenik Tomislav Tomašić izjavio je samo kako ne može govoriti o kaznenom postupku protiv maloljetnika.

No, djela odgovornih sudaca govorila su više od riječi pa je još jedan mladić prebijen, a huligan zaslužan za to se i dalje brani sa slobode što prema svim zakonskim i moralnim osnovama ne bi smio biti slučaj, barem ne u pravnoj državi u kojoj navodno živimo.

29.10.2009. 23:19:52
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    donhuangenaro
    30.10.2009. 08:23
    pravna država? da nije tužno bilo bi smiješno... zašto je to smeće na slobodi? zato jer živimo u državi koja ohrabruje i podržava nasilnike i ubojice dok nevine ljude ubija... na kraju će dobri ljudi izumrijet, a populaciju ove banane (čitaj: 'rvacke) će činiti kriminalci... a to što takozvani suci nemaju posljedica zbog svojih kriminalnih odluka, a u isto vrijeme se bune kad se dira u njihovu nedodirljivost, dokazuje u kakvom je stanju naše 'krivosuđe' :-P
  2. avatar
    31.10.2009. 01:22
    Sva je sreća da su država i pravo/krivo-suđe imaginarni pojmovi jer bi da su opipljivi bili meki i smrdljivi... Ali to je ujedno i nesreća jer apatične mase ne vide u čemu u stvari žive.
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh