« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 6 godina
STVARNO?

Zašto je dobro postiti

Znamo da ovo nije vijest za sunčani vikend pun raznih događanja i roštilja, no ipak...

Neka budu čisti jedan dan!
Neka budu čisti jedan dan! (Arhiva)
Više o

gladovanje

,

post

Post od 24 sata dramatično poboljšava način na koji se regeneriraju matične stanice, što u konačnici dovodi do drastičnog unaprjeđenja vašeg zdravstvenog stanja, tvrde znanstvenici.

Istraživanje, objavljeno časopisu Cell, proučavalo je učinak prehrane na crijevne stanice mladih i starih miševa. Ono što su istraživači otkrili je da su se nakon samo jednog dana posta stanice počele ponašati drugačije.

Prestale su sagorijevati ugljikohidrate i počele su trošiti masnoću. A što je najbolje, kad su stanice počele sagorijevati masne kiseline, popravila im se funkcionalnost.

"Probavne matične stanice su tegleće životinje crijeva koje stvaraju više matičnih stanica i sve različite specifične vrste stanica u crijevima. Kako starimo funkcija im opada, što smanjuje sposobnost crijeva da se oporavi nakon oštećenja", izjavio je jedan od voditelja istraživanja profesor Omer Yilmaz s MIT-ovog Kochovog instituta za integracijsko istraživanje raka.

"U ovom istraživanju usredotočili smo se na proučavanje kako 24-satni post poboljšava funkciju mladih i starih crijevnih matičnih stanica", rekao je.

Otkrili su da se, kada miševi počnu postiti, aktiviraju određene bjelančevine koje pomažu pretvoriti DNK u RNK, a nazivaju se PPAR-ovi. Kada su te bjelančevine isključene, stanice ne mogu sagorijevati masne kiseline.

Više pročitajte na portalu Gentleman.hr

19.05.2018. 13:30:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh